Efter protester – putinkritisk journalist beviljas uppehållstillstånd Foto: TT

Efter protester – Putinkritisk journalist beviljas uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan beslutade Migrationsverket att avslå journalisten Liza Alexandrova-Zorinas ansökan om uppehållstillstånd. Men efter kritik backar myndigheten och nu står det klart att hon får stanna i Sverige, rapporterar Dagens nyheter.

Författaren och journalisten Liza Alexandrova-Zorina har bott i både Stockholm och Moskva sedan 2016. När människorättsorganisationen som hon var aktiv inom förbjöds av ryska myndigheter, valde hon att flytta till Sverige på heltid. Det var 2021 och samma år gifte hon sig med Dmitri Plax, journalist, radioproducent och styrelseledamot i Svenska Pen.

När hon den 18 november fick besked av Migrationsverket om att hon skulle utvisas från Sverige väckte det skarp kritik och fördömdes i sociala och traditionella medier. Nu har myndigheten omprövat sitt beslut och kommit fram till att bevilja uppehållstillståndet.

– Det har fortfarande inte sjunkit in, jag tror fortfarande inte att det händer. Men jag är så tacksam för det stöd jag fått från alla människor, säger hon till DN.

Lättnaden delas även av hennes make.

”Jag är tacksam alla för stödet, men även tacksam till de människor på Migrationsverket som vågar titta på egna beslut och ta in nya omständigheter och vågar göra om och göra rätt.”, skriver Dmitri Plax på Facebook.

Känner ansvar

Alexandrova-Zorina berättar att hon tycker det känns pinsamt att Migrationsverket ändrat sitt beslut eftersom det, enligt henne, visar det hur priviligierad hon är i relation till andra människor i en liknande sits och syftar till sitt yrke och kontaktnätverk. Därför tycker hon att hon har ett ansvar att hjälpa mindre lyckligt lottade som har problem med myndigheten.

– Jag hoppas att mitt fall kanske kan skapa ett slags nytt prejudikat på Migrationsverket, att de nästa gång tänker efter lite innan de splittrar en familj, säger hon till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.