Liza Alexandrova-Zorina har fyra veckor på sig att lämna landet Foto: Privat

Putinkritisk journalist ska utvisas från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Liza Alexandrova-Zorina är rysk författare, journalist och uttalad Putinkritiker som bott på heltid i Sverige sedan 2021. Nu ska hon utvisas enligt beslut från Migrationsverket. I Ryssland riskerar hon fängelse.

Liza Alexandrova-Zorina har bott i både Stockholm och Moskva sedan 2016. När människorättsorganisationen som hon var aktiv inom förbjöds av ryska myndigheter, valde hon att flytta till Sverige på heltid. Det var 2021 och samma år gifte hon sig med Dimtri Plax, journalist, radioproducent och styrelseledamot i Svenska Pen.

Då gav Migrationsverket henne tillstånd att stanna i väntan på permanent uppehållstillstånd, med hänsyn till att hon var höggravid. Nu är Plax och Alexandrova-Zorinas gemensamma barn Maximilian 14 månader och svensk medborgare och om mindre än en månad måste hon lämna landet.

Fyra veckor på sig att lämna

Migrationsverket har avslagit Alexandrova-Zorinas ansökan om uppehållstillstånd. Det finns fortfarande möjlighet för henne att söka asyl, men det vill hon inte.

– Jag tycker att det borde räcka med att söka uppehållstillstånd genom familjeangelägenheter, säger hon.

Liza Alexandrova-Zorina har länge varit öppet kritisk mot Putin och hon har fördömt kriget i Ukraina. Enligt de nya censurlagarna i Ryssland är det olagligt att benämna kriget i Ukraina som ett krig, något som Liza Alexandrova-Zorinas har gjort flera gånger i såväl svenska som nationella medier.

– Jag kommer antagligen fängslas om jag återvänder till Ryssland och sitter jag i fängelse är det omöjligt för mig att ha kontakt med honom, säger hon.

Alexandrova-Zorina har skrivit flera böcker, varav flera givits ut på svenska, och har publicerats bland annat i Expressen. Just nu arbetar hon med reportageboken ”Imperiets barn” om det ryska parallellsamhället i Sverige. Boken är planerad att ges ut våren 2023.

Fyra veckor på sig att lämna

Migrationsverket skriver i en kommentar till Kulturnyheterna att beslutet inte vunnit laga kraft än och att Alexandrova-Zorina fortfarande kan överklaga, och även ansöka om asyl.

”Personer som kommer från länder utanför EU och vill bosätta sig här måste ordna med sina uppehållstillstånd innan de flyttar hit. Det är den regeln som lett till att Alexandrova-Zorina fått avslag på sin ansökan nu när hon valt att bosätta sig här innan hon fått uppehållstillstånd”, skriver Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.