Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronny Eriksson i Euskefeurat vill inte att SD använder deras musik. Foto: Jessica Gow/TT

Efter SD:s användning – Euskefeurat tar bort sin musik från Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Mattias Karlsson använde Piteåbandet Euskefeurats låt ”Länge har vi väntat” i ett politiskt inlägg på Instagram. Nu väljer bandet att ta bort sin musik från det sociala nätverket.

– Vi plockar bort den, för vi vill inte ha våra låtar i de här sammanhangen, säger Ronny Eriksson i Euskefeurat.

Ronny Eriksson använder sig inte av sociala medier själv utan uppmärksammades på Mattias Karlssons (SD) användning av låten när en reporter på Dagens ETC ringde honom och frågade vad han tyckte om användandet.

– Det känns olustigt. Det hör till vanligt hyfs och fason att man frågar innan man använder någons musik, säger Ronny Eriksson till Kulturnyheterna.

Även om Mattias Karlsson hade frågat först så hade det dock blivit ett blankt nej ifrån bandet.

-  De står ju så långt ifrån vad jag tycker så naturligtvis vill jag inte att de använder den. Men de har ju tagit på sig kostymer nu så Ultima Thule kanske inte funkar så bra som kampmusik för dem längre, så nu vill de använda våra låtar. Men de får de inte, säger Ronny Eriksson.

”Vi plockar bort den”

Upphovsrättsligt så är det tillåtet att använda viss musik i inlägg på Instagram, bland annat Euskefeurats låt, då de ingår i användaravtal som Instagram har med andra musiktjänster som till exempel Spotify.

Mattias Karlsson har valt att ha kvar Euskefeurats låt i sitt inlägg trots att bandet uppmanat honom att inte använda deras musik. Han har kommenterat saken skriftligen till Sveriges Radio och säger att han tar bort musiken från videon om bandet blockerar sin musik från Instagram.

– Vi är alla överens om att vi plockar bort den. Vi vill inte ha våra låtar i de här sammanhangen, säger Ronny Eriksson.

Tidigare i år röt First aid kit ifrån när moderatledaren Ulf Kristersson använde en av deras låtar i ett kampanjklipp på Instagram. Han valde då att ta bort låten från klippet.

Kulturnyheterna söker Mattias Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer