Så har spelet anpassats för den kinesiska publiken – utrikesreporter Tilde Lewin förklarar i klippet. Foto: John Kassman/SVT

Efter spelrestriktionerna: Nu släcks kinesiska Fortnite ner

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska versionen av Fortnite har gått i graven. Efter flera omgångar av restriktioner mot datorspelande bland framför allt barn och unga kom nedläggningsbeskedet från företaget Epic Games som ligger bakom spelet.

Den kinesiska testversionen av Fortnite, även känt som ”Fortress Night”, har funnits tillgängligt i Kina sedan 2018. Men med de kinesiska lagarna var det svårt för företaget att tjäna pengar på det.

För två veckor sedan meddelade Epic Games att spelet skulle läggas ned. Under måndagen var det inte längre spelbart.

Det är oklart om det är landets tillsynsmyndighet som har bannlyst spelet eller om det är företaget själva som lägger ned på grund av begränsningarna av affärsmodellen.

Kina har sedan tidigare infört flera restriktioner vad gäller onlinespel. Bland annat får inte barn längre spela mer än tre timmar i veckan.

– Partiet använder nu kulturen för att kontrollera ungas liv på ett annat sätt, säger SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin.

Se hur spelet skiljer sig från originalet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.