Schackinflueraren: ”Det har blivit en revolution”

Uppdaterad
Publicerad

Netflixserien The Queen's Gambit handlar om en föräldralös ung kvinnas väg till schackmästare under 1950- och 60-talet. I en källare på barnhemmet lär hon sig spela schack av vaktmästaren, och arbetar sig sedan upp i den mansdominerade schackvärlden.

Sveriges schackförbund har tidigare gått ut med att coronapandemin lett till ett ökat intresse för schackspelande online, med följden att många fler valt att registrera sig på olika spelsajter. De senaste veckorna har schackvärlden hamnat i fokus på grund av tv-serien The Queen's Gambit, som hyllats av kritiker och blivit en stor snackis.

Spelaren och schackinflueraren Anna Cramling, som strömmar sina schackpartier via spelplattformen Twitch, säger att hon märker av att många nya nyfikna hittar till hennes partier:

– Det är väldigt många som kommer in på min kanal och säger, ”Jag såg på The Queen's Gambit, nu är jag här”, säger hon.

Hör Anna Cramling berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.