Anette Helenius, Projektledare Melodifestivalen 2016 Foto: Anders Strömquist/SVT

Efter tittarsveket – SVT ska utvärdera röstandet

Uppdaterad
Publicerad

Sex miljoner röster – men ingen ökning av pengar till Radiohjälpen.

Nu ska SVT se över tittarsveket mot det dyra men goda telefonnumret.

”Jag tror inte att det är appen”, säger Anette Helenius, projektledare.

Melodifestivalen slog alla tiders röstningsrekord under Andra chansen. Sexmiljonersgränsen passerades. Det är dryga två miljoner fler röster än under tidigare deltävlingar, som också de slog rekord i antalet röster i början.

Men pengarna till Radiohjälpen, som rasslar in genom att tittare ringer det dyrare telefonnumret, ökar inte. Inte ens med det nya brakrekordet.

Melodifestivalen 2016

441.000 kronor gick till välgörenhet efter Andra chansen.

”Lätt att skylla på appen”

Vilka röster som inkommer hur redovisas inte av SVT. Därmed går det inte att slå fast hur stort inflytande över det ökade röstandet som beror på gratisappen.

Anette Helenius, som är projektledare för Melodifestivalen, tror inte att det är hela skälet till varför Radiohjälpen drar kortaste strået.

– Jag tror att det är jättelätt att skylla på appen, men jag tror inte att det har med den att göra över huvud taget faktiskt. Vi har sett under en lång tid hur röstningen till Radiohjälpen har sjunkit, säger hon.

Kommer att utvärderas

Det handlar om de senaste tre åren, enligt Helenius. Appen, som gör det möjligt att rösta gratis fem gånger på varje bidrag, introducerades i fjol.

– Det här är någonting vi kommer att utvärdera efteråt. Det är tråkigt, och det är en fråga som SVT får ta med sig. Om vi kan stötta Radiohjälpen på något annat sätt. För tydligen sviker tittarna i det här sammanhanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet