Hör konstnären Simon Stålenhag berätta om filmsatsningen i Hollywood. Foto: Amazon/SVT

Simon Stålenhag om arbetet med nya filmen: ”Jag är hoppfull”

Publicerad

Efter succén med tv-serien Tales from the loop kommer nu konstnären Simon Stålenhag med en ny bok. Dessutom har ett stort steg tagits mot att filmatiseringen av hans senaste bok ska bli verklighet 2022.

Hollywoods kvarnar mal långsamt ibland; för tre år sedan rapporterades det att Simon Stålenhags bok Passagen, The Electric State på engelska, skulle bli storfilm i USA. Nyligen kom samma nyhet igen, men nu fanns det också en stjärna i huvudrollen, Millie Bobby Brown från Stranger things, och ett storbolag med i bilden.

Men svenske Stålenhag, som hunnit göra en ny bok sedan dess, har blivit ett snäpp mer luttrad:

– Var jag inte luttrad redan då? Minns att jag tog det väldigt lugnt. Men jag är lite mer hoppfull den här gången; förra gången hade inte Tales from the Loop gjorts, och den blev ju av. När dom väl satte igång gick det fort. Det är både en snabb och extremt långsam bransch.

Möts av entusiasm

Det är inte alla svenska konstnärer har gett upphov till hyllade amerikanska tv-serier som Tales from the loop, och inte alla får amerikanska stjärnregissörer som bröderna Russo (Avengers-filmerna) att jubla och tro på en framtid för biograffilmen – som de gör när de pratar om den kommande Stålenhag-filmen.

– Det här är fantastiska nyheter för oss, och för världens biopublik, snart har vi en biografmarknad igen!

Men om filmen blir av, så är det troligen inte förrän 2022 som inspelningarna kan starta.

– Man ska inte säga nåt förrän man står på röda mattan, säger Simon Stålenhag.

Aktuell med ny bok

Under tiden har han gjort en ny bok, Labyrinten, som, inspirerad av Trumptiden, är om möjligt ännu mer dystopisk än dom tidigare.

– Den här boken speglar känslan att mänskligheten är som Titanic på väg mot ett isberg. Vi försöker svänga för att undvika det, men det går inte. Och skulle vi lyckas väja, så dyker det upp ett ännu större isberg där!

I Labyrinten har jorden blivit obeboelig efter en katastrof, och de få överlevande bor under marken.

-Det är som en klimatkris av Guds nåde, även om den här kommer från rymden, och boken handlar om hur vi människor hanterar följderna av den, säger Stålenhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.