Chefskarusell på Borås Stadsteater

Uppdaterad
Publicerad

Monica Wilderoth, stadsteaterns avgående chef, berättar nu om bakgrunden för avgången. Men hennes kritik mot den politiska styrningen möts av oförstående.

Gugge Sandström skulle ta över som teaterchef men fick gå efter ett uttalande i Borås Tidning. Det fortsätter alltså att storma kring Borås Stadsteater.

Efter bara ett år som teaterchef slutar Monica Wilderoth och riktar i dag skarp kritik mot kulturförvaltningen i staden som hon beskriver som ”demokratins dödgrävare”.

Borås stadsteater

Nya chefen stoppades efter uttalande

Den som skulle ha ersatt henne på posten, Gugge Sandström, stoppades från att få uppdraget efter ett uttalande i Borås Tidning. Där uttryckte han åsikten att ”kulturpolitiken styr över teatern”. Ett uttalande som kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren inte tycker rimmar med ett uppdrag som ny chef.

– Man kan inte bara säga negativa saker och skandalisera när man ska gå in i en ny anställning, säger han till Kulturnyheterna. Men jag värjer mig kraftigt mot att det här skulle vara ett brott mot yttrandefriheten.

”Kommer som en chock”

Och kritiken från Monica Wilderoth förstår han inte.

– Vi har haft väldigt många goda samtal och den här starka kritiken från kommer som en fullständig chock, säger Bengt Wahlgren.

”Inte funnits begränsningar i konstnärliga arbetet”

Också Borås kulturchef Eva-Lotta Franzén ställer sig oförstående till Monica Wilderoths kritik av teaterns organisation.

–  Vi ska nu dela upp chefskapet för att ha en administrativ chef och en konstnärlig ledare. Men jag tycker inte att det har funnits några begränsningar i det konstnärliga arbetet, säger hon.

”Krävs annan organisation”

Monica Wilderoth menar i dagens kulturkommentar att det krävs en annan slags organisation av teatern än den nuvarande där teatern förvaltas av kommunen. Men kommunstyrelsens ordförande i Borås, Ulf Olsson (S), försvarar det nuvarande systemet.

– Eftersom vi har ett antal institutioner – museet, biblioteket och teatern – som är för små för att ha egen administration så ligger dessa direkt under kulturförvaltningen. Det besparar institutionerna pengar, säger han.

Men ser du någon risk för att förvaltningens tjänstemän eller politikerna i kulturnämnden lägger sig teaterns verksamhet?

– Jag uppfattar inte att någondera har lagt sig i det konstnärliga arbetet. Tvärtom – förvaltningen har betygat för mig att man inte lägger sig i det konstnärliga arbetet.

Kan man garantera att det är vattentäta skott mellan förvaltning och teaterledning?

– Nej det kan man inte garantera, men om förvaltning eller politiker lägger sig i teaterarbetet så är det felaktigt. Det politikerna ska göra är att sätta de ekonomiska ramarna, säger Ulf Olsson.

I måndags polisanmälde Borås kulturchefen Eva-Lotta Franzén en banderoll som dök upp på taket till Borås Stadsteater med texten ”Teaterchef utan åsikter sökes!”. Men nu har polisanmälan tagits tillbaka efter att det visade sig att det var medarbetare på teatern som satte upp banderollen.

Kulturchef blir teaterchef

Borås kulturchef Eva-Lotta Franzén ska vara teaterchef från årsskiftet för att täcka luckan som uppstod när kommunen sparkade Gugge Sandström från uppdraget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås stadsteater

Mer i ämnet