Teatermedarbetare bakom protestbanderoll

Uppdaterad
Publicerad

Borås kulturchef Eva-Lotta Franzén polisanmälde aktionen på Borås Stadsteater, en teater hon själv ska leda.

Efter att Borås Stadsteaters chef Monica Wilderoth slutar i förtid och kommunen sparkade den tilltänkta efterträdaren sattes en protestbanderoll upp på teatern. På banderollen stod det ”Teaterchef utan åsikter sökes!” Men det var ett tilltag som Eva-Lotta Franzén, kulturchef i Borås kommun, inte uppskattade så hon polisanmälde banderollen under måndagen.

Banderollen var ett svar på att Gugge Sandström, som skulle tillträda som tillförordnad teaterchef vid årsskiftet, sparkades från uppdraget efter att han riktat kritik mot kommunen i en tidningsintervju.

Borås stadsteater

Träder fram

I dagens Borås Tidning träder personerna bakom protestaktionen fram och det visar sig att det är medarbetare på teatern som hängde upp banderollen.

Det var regissören Erik Holmström, skådespelaren David Rangborg samt regissören Nora Nilsson (tidigare verksam vid Borås Stadsteater) som utförde protesten.

– Vi tyckte att det var ett maktmissbruk kulturnämnden stod för. Att de utan att prata med personalen sparkade Gugge. Det påverkar teatern väldigt starkt, säger Holmström till tidningen.

Kommunens kulturchef Eva-Lotta Franzén ska gå in som tillförordnad chef för Borås Stadsteater.

Du polisanmälde en banderoll, som medarbetare på teatern satte upp. Snart ska du vara chef för dem. Hur ser du på det?

– Vi har redan pratat om det. När jag fick vetskap om vilka som gjort det så pratade jag med dem.

Kulturförvaltningen har nu tagit tillbaka er polisanmälan. Varför gjorde ni det?

– Det var bättre att ta det direkt med medarbetarna och att avdramatisera det hela.

Du ser inga problem med att vara chef över medarbetare, vars aktion du polisanmält?

– Nej, det gör jag inte.

Bakgrunden till avhoppet

I en Kulturkommentar som Kulturnyheterna publicerade på onsdagsmorgonen berättar Monica Wilderoth om bakgrunden till sin avgång. I kulturkommentaren riktar Monica Wilderoth stark kritik mot både politiker och tjänstemän i Borås som hon menar förhindrade hennes uppdrag som teaterchef.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås stadsteater

Mer i ämnet