Rockmusikalen Noice tvingades skjuta upp sina föreställningar till hösten. Foto: SVT/

Efter uppskjutna och inställda föreställningar – instiftar ”covid-klausul”

Publicerad

När föreställningar skjuts upp eller ställs in på grund av nya restriktioner får kulturentreprenörer ta till olika knep för att överleva ekonomiskt. 

– Vi har skrivit in en form av covid-klausul i avtalen, säger Totte Lundgren, producent Rockmusikalen Noice.

Musikalen Saturday Night Fever hade premiär på Chinateatern i Stockholm i november förra året, men tvingades ställa in samtliga föreställningar fram till den 24 februari.  

Trots det kommer de fortsätta betala ut lön till de 60 anställda på musikalen. Något som kostar dem 1,5-2 miljoner i veckan.  

– Vi kan inte säga upp folk för då har vi ingen chans att starta upp snabbt igen om restriktionerna lättar, säger Bosse Andersson, producent Saturday Night Fever.  

Instiftat klausul efter restriktioner

Rockmusikalen Noice skulle ursprungligen haft premiär den 28 januari på Slagthuset i Malmö, men har flyttat fram speltiden till hösten.

Det genom att ha skrivit in en så kallad ”covid-klausul” i avtalen, vilket innebär att om musikalen inte kan spelas på grund av myndighetsbeslut har dom rätt att skjuta upp föreställningar.

– Många gånger kan det säkert vara en smärre katastrof eftersom vi enbart jobbar med frilansande. Och det innebär att både de på, bakom och framför scen blir arbetslösa, säger Totte Lundgren, producent Rockmusikalen Noice.

Säravtal för att våga satsa

De som har kollektivavtal med fackförbundet Scen och film har ett säravtal som innebär att om restriktionerna gör att föreställningar inte går att genomföra får man också avbryta kontrakten.

– Den överenskommelsen har vi gjort med dem för att de ska våga satsa och våga starta föreställningar i så osäkra tider, säger Simon Norrthon, ordförande på fackförbundet för Scen & Film. 

Men att tvingas skjuta upp föreställningar menar Simon Norrthon kan ändå ge konsekvenser för personalen.

– Eftersom de är frilansare så hamnar de ofta mellan jobb och det kan vara svårt att få a-kassa, eftersom du inte står arbetsmarknaden till förfogande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.