Elam tror S kniper kulturministerposten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha sonderat terrängen ett par veckor kom så beskedet i dag att Stefan Löfven ska presentera en S-MP-regering nästa fredag. Och därmed också en ny kulturminister.

– Om Stefan Löfven lägger ihop utbildningsdepartementet med kulturdepartementet och om Gustav Fridolin blir ny utbildningsminister så är Annika Nilsson från ABF ett hett namn, säger Ingrid Elam, som kommenterar kulturpolitik för Kulturnyheterna.

Om Annika Nilsson, förbundssekreterare på ABF blir nästa kulturminister, så innebär det alltså att S tar den posten. Det har samtidigt spekulerats en del i att nästa kulturminister inte skulle tas från riksdagen eller partiernas folk, utan kunna vara en kulturpersonlighet. Men det är inte en lösning som Ingrid Elam tror på.

– Politik har blivit ett yrke i så hög grad att man kan inte komma in, säger hon.

Vad kommer den nya kulturministern, vem det än blir, få i knäet?

Den viktigaste frågan är den fråga som varit mest frånvarande i valrörelsen, nämligen mediefrågorna. Det handlar ju om hela teknikutvecklingen, vilken roll public service ska han, men också om nedläggningarna av papperstidningar och vad det innebär för demokratin. Det här är en brännande fråga som ministern kommer att få i knäet, säger hon.

Vilka frågor har diskuterats mest på mässan?

– Det är valår, och det märks på mässan. Skolan som var i fokus inför valet har också diskuterats här, säger Ingrid Elam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bok & Bibliotek

Mer i ämnet