Elisabeth Åsbrink: Nya tider springer rätt ur Malmörörelsen

Publicerad

Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska PEN, ser kopplingar mellan Nya tider och Malmörörelsen som uppstod i efterkrigstidens 1950-tal som ett försök att bevara fascistiska och nazistiska idéer.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om hur den högerextrema tidningen Nya tider innehåller påtagliga drag av homofobi, fascism och en vurm för det ”vita folket”. I en intervju svarar tidningens chefredaktör Vávra Suk undvikande på frågor om bland annat förintelsen och påtalar hur han anser att det ”vore allra bäst om folk kan utveckla sin egen kultur i egna länder”.

LÄS MER: Det här är Nya tider

Elisabeth Åsbrink är nybliven ordförande i svenska PEN och författare till ett flertal prisbelönta fackböcker – senast med Augustnominerade ”1947” som bland annat handlar om hur fascisterna tog nya grepp under andra världskriget – ser direkta kopplingar mellan den idétradition Nya tider verkar inom och Malmörörelsen som uppkom under 1950-talet efter andra världskriget.

– Det jag hör när jag ser er genomgång av Nya tider är att den ideologin som genomsyrar tidningen springer rätt ur den så kallade Malmörörelsen, säger hon till Kulturnyheterna.

– Malmörörelsen uppstod genom den svenska fascistledaren Per Engdahls initiativ. Direkt när kriget var slut samlade han alla europeiska fascister och nazister i ett slags hemligt nätverk och idén var att idéerna skulle överleva krigsslutet och tas vidare in i freden och tillsammans transformerar dem idéerna så att de passar vår nutid bättre. Bland annat ändrade man ut språket

Vávra Suk pratar om etnopluralism, och han säger att han inte vill blanda olika kulturer i samma land: vad betyder det?

– Det började med att Malmörörelsen under Per Engdahl byter ut ordet ras, ”min ras och din ras det ska inte blandas”. Men ordet ”ras” går inte att säga efter folkmordet, så då ersätter man det istället med ”kultur”: ”min kultur och din kultur kan inte blandas”.

– Etnopluralismen hittades på av en kille som hade en av nazisterna i Malmörörelsen som mentor. Det betyder exakt samma sak: Kulturerna ska hållas för sig och de ska absolut inte blandas. Det är ett sätt att tala om rasistiska idéer utan att kalla sig rasist.

Vad betyder det för den svenska offentligheten att en tidning som Nya tider finns och får 3,4 miljoner om året i presstöd?

– Den svenska offentligheten ska bestå av en mångfald av röster och yttringar. Vad vi ska göra som är demokrater och tror på människans lika värde, vi ska slå hål på lögnerna, vi ska säga emot och vi ska mobilisera. Men det svenska samhället tål en liten extremisttidning som Nya tider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer