Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elon Musk backar efter kritiken – ska ändra BBC:s märkning Foto: EPA/Justin Lane, Tolga Akmen

Elon Musk backar efter kritiken – ska ändra BBC:s märkning

Publicerad

Twitter ska ändra BBC:s märkning från ”regeringsfinansierad media” till ”offentligt finansierad media”, säger Elon Musk i en intervju med BBC. Detta efter kritik mot att Twitter flaggat public service-bolag i USA och Storbritannien på ett sätt som de tidigare bara gjort med statskontrollerade medier i Ryssland och Kina.

Ett BBC-konto på Twitter fick nyligen etiketten ”regeringsfinansierad media”, vilket BBC varit kritiska till. Nu svänger Twitters vd Elon Musk.

– Vi ska ändra etiketten till ”offentligt finansierad media”. Vi vill vara så exakta som möjligt, säger Elon Musk i en intervju med BBC under onsdagsmorgonen.

Detta eftersom det brittiska public service-bolaget finansieras av licensavgift och inte via skattesedeln.

Kritiken: Likställer BBC med statskontrollerad media

I Twitters definition av ”regeringsfinansierad media” – en märkning som amerikanska NPR, PBS och Voice of America också har fått – står att det bland annat att det ”i varierande grad kan finnas påverkan från regeringen på det redaktionella innehållet”.

– Detta är en farlig väg som Elon Musk nu beträder. Han sätter diktaturens medier jämte fria, oberoende public service-medier i demokratier och lägger dem i samma vågskål, säger Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen.

Är det inte bra att man försöker markera var information kommer ifrån och vem som finansierat den?

– Grundtanken i sig kanske inte är fel. Men då kan man tänka sig att det även på privata nyhetsmediers konton skulle stå att ”den här kanalen ägs av den här finansmannen”, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen.

– Ska man vara riktigt duktig på källkritik så är det hela vägen dit man kanske måste gå, säger han.

”Twitter börjar likna en cirkus”

Det finns en oro över hur Twitter ska fungera framöver, eftersom Elon Musk tar många snabba och ogenomtänkta beslut, menar Måns Jonasson. Många andra bolag jobbar just nu på utveckla en liknande tjänst.

– Twitters hittills unika ställning som herre på täppan när det gäller journalistik och politik på nätet är nog hotad framöver, säger han.

Karin Olsson håller med om att Elon Musks agerande skadar Twitter.

– Det börjar likna en fullständig cirkus, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.