Twitter märker BBC som ”regeringsfinansierat”

Uppdaterad
Publicerad

Märkningen av BBC-kontot kommer samtidigt som Twitter backat från beslutet att i förra veckan ha stämplat det amerikanska public service-bolaget NPR som ”statligt anknutet”.

NPR, som säger sig arbeta helt oberoende USA:s regering, har liksom BBC nu i stället tilldelats markeringen ”regeringsfinansierad media”.

Märkningarna länkar till Twitters policy-sajt, där någon vidare förklaring till märkningen inte nämns.

Däremot fastslås att ”statligt anknutna mediekonton” definieras som medier ”där staten utövar kontroll över det redaktionella innehållet genom ekonomiska resurser, direkta eller indirekt politiska påtryckningar och/eller kontroll över produktion och distribution”.

Ryska RT och kinesiska People's daily är medier som sedan tidigare har stämpeln ”statligt anknuten”.

”Vi är oberoende”

BBC har kontaktat Twitter för ett förtydligande.

”BBC är, och har alltid varit, oberoende. Vi finansieras av den brittiska allmänheten genom licensavgiften”, skriver public service-bolaget i en kommentar.

BBC får därtill i och för sig över 90 miljoner pund från regeringen för att driva BBC World Service, som riktar in sig i huvudsak på en icke-brittisk publik, skriver BBC.

Märkningen gäller twitterkontot @BBC, som för det mesta marknadsför bolagets tv och radio-produktioner. Nyhetskonton som @BBCNews bär för tillfället inte samma märkning.

NPR har tidigare uppgett att de får mindre än en procent av sin årliga budget från den amerikanska staten.

Se hur Twitter definierar sina olika märkningar på mediebolag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.