Foto: SNL/ NBC

Elon Musk i Saturday night live: Jag har asperger

Uppdaterad
Publicerad

Världens näst rikaste person, Elon Musk, berättar att han har en autismdiagnos. Han medverkade i helgens Saturday night live och lade då fram det som att han är den första av humorprogrammets gästvärdar som har Aspergers syndrom.

– Eller, jag är åtminstone den första som erkänner det, sade Musk.

Elon Musk har gjort en del kontroversiella uttalanden, senast fick han kritik för att ha spelat ned coronavirusets allvar i intervjuer. I sin öppningsmonolog sa han att diagnosen kan förklara hans emellanåt uppseendeväckande beteende.

– Jag vet att jag säger eller lägger upp konstiga saker, men det är helt enkelt så min hjärna fungerar. Om jag har upprört någon vill jag bara säga: Jag återuppfann den elektriska bilen och jag ska skicka människor till Mars i en rymdraket. Trodde ni att jag skulle vara en avslappnad, normal snubbe?

Aspergers syndrom var tidigare en enhetlig diagnos, men faller i dag under det så kallade autismspektrumet. Vanliga symptom är till exempel att personen har väldigt specifika intressen, vill följa rutiner, tolkar saker bokstavligt och har svårt att förstå socialt samspel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer