Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elsa Billgren i klippet om varför hon tror att vi fortsätter inspireras av Karin Larssons inredning än idag. Foto: Pernilla Edholm/”Blomsterfönsret” av Carl Larsson

Elsa Billgren: ”Carl och Karin Larsson var sin tids influencers”

Uppdaterad
Publicerad

Carl och Karin Larssons gård Lilla Hyttnäs i Sundborn i Dalarna är ett av världens mest kända konstnärshem och idag ett museum där det i vanliga fall råder fotoförbud. Nu har gården öppnat dörrarna för influencern och bloggaren Elsa Billgren som i boken ”Ett hem – Carl och Karin Larssons värld” strävat efter att göra hemmet så levande som möjligt.

I boken samsas texter skrivna av Ulrika Ewermann med fotografier av Carl Larsson-gården som om den fortfarande befolkades av konstnärsparet och deras sju barn. Där syns dukade bord, dignande blomvaser och spår från en frukost i något av barnens obäddade sängar.  

– Min tanke har varit att skapa en värld som är som om Carl Larsson-gården hade ett Instagramkonto då, säger Elsa Billgren. 

Genom Carl Larssons målningar och boken ”Ett hem” blev Karin Larssons inredning världsberömd. Den har skapat sinnebilden av svensk inredningsstil och banade väg för mer vågade färgkombinationer, ljus och trenden att blanda såväl stilar som årtionden i inredningen. 

– Man blir väldigt lycklig av det för att det är så mycket färg och form. I dag vill vi verkligen berätta något om oss själva med våra hem, det kan man säga att vi har blivit inspirerade av härifrån, säger Elsa Billgren. 

Intresset för att visa upp sitt hem förenar Carl och Karin Larsson med dagens heminredningsbloggare.

– Carl och Karin Larsson var ju verkligen sin tids influencers, säger hon.

Banbrytande i sin tid

Lilla Hyttnäs innebar ett tydligt brott med inredningsidealen som rådde vid sekelskiftet. Då handlade mycket om att visa upp en fläckfri yta och att hålla undan stökiga barn från finrummen. 

– Det här öppna sinnet till sitt hem tycker jag verkligen är någonting som vi kan ta till oss. Allt behöver inte vara perfekt, utan det viktigaste är att man har det trevligt och är tillsammans.

Idag förknippas Karin Larssons inredningsstil snarare med trygghet och nostalgi för nya generationer som upptäcker den, säger Elsa Billgren.

– Det är någonting otroligt tryggt med det gedigna, det gamla, det ursvenska, det familjära och i konstnärslivet. Det är någonting som vi verkligen kan hitta tröst i tror jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.