Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Elsa Billgren berätta om hur Karin Larssons inredningsstil har påverkat hur vi vill ha det hemma idag. Foto: Pernilla Edholm

Så har Karin Larsson påverkat hur vi inreder idag

Uppdaterad
Publicerad

Elsa Billgren har i den nya boken ”Ett hem – Carl och Karin Larssons värld” letat runt bland vanligtvis stängda skåp och undangömda original på Lilla Hyttnäs i Dalarna. För Kulturnyheterna berättar hon om tre inredningsdetaljer från gården där Karin Larsson var före sin tid – och som påverkat hur vi vill ha det i våra hem än idag.

Carl och Karin Larsson bodde på Lilla Hyttnäs i Sundborn från början av 1900-talet. Hemmet kom att bli ett av världens mest kända konstnärshem, tack vare Carl Larssons akvareller och parets för sin tid banbrytande idéer om ett ljust, färgglatt och personligt hem.

Idéer som än idag inspirerar många heminredare och bilden av den typiskt svenska stilen – men som vid sekelskiftet var långt ifrån självklar.

– Man hade inte sett något liknande, säger Elsa Billgren.

Se listan över hur Karin Larssons inredning påverkar oss idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.