Hör den tidigare okända musiken av Olle Adolphson. Foto: TT

Elva tidigare okända låtar av Olle Adolphson har hittats

Publicerad

Olle Adolphson var en av Sveriges mest framstående vissångare under 60- och 70 talet. Nu har man av en slump hittat elva bortglömda gitarrstycken av kompositören. Musiken hittades av gitarristen Mats Bergström i Göteborg.

– För mig är det stort att hitta det här. Först kunde jag inte tro att det var sant, säger han.

I måndags spelade gitarristen Mats Bergström i direktsända Klassiska konserten i P2.

Det bjöds bland annat på Bach, Reich och Bellman, men kanske mest intressant var de elva outgivna och aldrig tidigare spelade gitarrstycken och arrangemang av visssångaren Olle Adophson. Låtar som Bergström själv lyckades hitta.

– Jag var på jakt efter något helt annat, men så hittade jag någonting som ledde mig på spåren till de här elva styckena. När jag följde det spåret hamnade jag på ett musikförlag i Göteborg där de hade en kopia på Olles manuskript liggande, säger Mats Bergström till P2.

”Ringar in hans inspirationskällor”

Manuskriptet som Mats Bergström hittade var fullt med instruktioner och daterat till juni 1983.

– Det finns ett litet förord där det står: ”Till spelaren”. Han skriver: ”Det är viktigt att komma ihåg att dessa skisser icke så mycket önskar vara stor och märklig musik, som desto mer att vara till spelarens förströelse och nöje, liksom det varit för mig”, säger Mats Berström till SVT.

Han tycker att musiken ger en tydlig bild av kompositören Adolphson.

– Först låter det lite som Grieg, men redan takten efter så är man i Frankrike och med Ravel. Det ringar in så väl Olles inspirationskällor.

Spelade in 18 skivor

Olle Adolphson föddes 1934 i Stockholm och var under stora delar av sena 1900-talet en av landets viktigaste personer inom svensk visa. Han debuterade 1956 med samlingen Aubade och hann spela in 18 skivor fram till sin död 2004.

Många av hans mest hyllade verk har varit samarbeten och tolkningar. Tillsammans med Beppe Wolgers gjorde han Det gåtfulla folket, och Monica Zetterlunds gjorde hans Trubbel till en odödlig klassiker.

Lyssna på den nyfunna musiken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.