I klippet analyserar Helle Schunnesson Eminems knäprotest på Super Bowl. Foto: SVT

Eminem gjorde knäprotest på Super Bowl

Uppdaterad
Publicerad

Under nattens Super Bowl-gala i USA stod flera hiphop-legendarer på scen, och Eminem föll ner på knä till stöd för tidigare NFL-spelar Colin Kaepernick.

Några av hiphopens största stod på scenen i halvtidsshowen vid Super Bowl. 50 Cent, Kendrick Lamar, Mary J. Blige och Snoop Dogg gästade när Dr Dre bjöd på underhållning.

I halvtidsvilan drogs vita kulisser in på planen, som skapade bilden av en avskalad gata, komplett med parkerade bilar framför. Det är första gången som hiphopen är huvudnummer i sammanhanget, och några av de allra största namnen bjöd på ett glittrigt och välkoreograferat nummer.

Dr Dre och Snoop Dogg

Dr Dre hissades upp sittandes framför en enorm mixerbordskuliss, och drog i gång framträdandet med ”The next episode” tillsammans med Snoop Dogg. I veckan har det lyfts anklagelser om att Snoop Doog begått sexuella övergrepp mot en av hans före detta dansare. En talesperson för Snoop Dogg har sagt i ett uttalande till Los Angeles times sagt att anklagelserna är grundlösa och ett försök till utpressning.

50 Cent gjorde därefter ett överraskningsframträdande, hängandes från ett av innertaken, innan han hivade sig ned och omgärdades av ett gäng dansare till sin ”In da club”.

Efter att Mary J Blige fått lufta sina stämband med ”Family affair” och ”No more drama” flyttades showen till marknivå för Kendrick Lamars gästspel, innan det var dags för Eminem att ta över med sin hit ”Lose yourself”.

Eminems knäprotest stor snackis

Att Eminem föll ned på knä under numret ledde till sociala medier-surr. Det tolkas som ett stöd till tidigare San Fransisco-quarterbacken Colin Kaepernick, som 2016 protesterade mot polisbrutalitet och rasism genom att stå på knä under nationalsången. Till skillnad från Kaepernick skedde Eminems knästående med NFL:s goda minne, och ligans talesperson Brian McCarthy säger till The New York Times att ingen spelare straffats för gesten sedan 2016.

– Eminen ska ha sagt till NFL att han ville göra den här gesten men de ska ha sagt nej. Nu gjorde han det ändå, och han hyllas för det här tilltaget av många. Att han står upp mot polisbrutalitet i USA, säger Helle Schunnesson, redaktör på Elle som kommenterade mellanakten i Super Bowl i Morgonstudion.

Se Helle Schunnesson kommentera Super bowl och Eminem i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.