Eminem är en av artisterna som bidragit till den prestigefyllda brittiska ordbokssajten Oxford English Dictionary. Foto: TT

”Stan”, ”bootylicious” och ”cray” – nu i brittisk ordbok

Uppdaterad
Publicerad

”Stan”, som hämtats från Eminems låt med samma namn, har tagit plats på den brittiska ordboken Oxford English Dictionarys sajt. Men den amerikanska rapparen är inte den enda artisten som har tagit sig in på den prestigefyllda sajten – här finns även Beyonce, som bidragit med ”bootylicious” och Kanye West med ”cray”.

Låten ”Stan”, som skrevs 2000, blev en stor hit och är med på Eminems album ”The Marshall Mathers LP”.

”Stan” handlar om ett fan, som alltmer desperat försöker få kontakt med sin idol, men som hunnit köra ihjäl sig tillsammans med sin gravida flickvän när idolen äntligen svarar på hans brev.

Nu har ”stan” plockats upp av sajten för den brittiska tungviktaren bland ordböcker – Oxford English Dictionary – där man framförallt fokuserar på aktuella fraser och ord inom populärkultur.

Enligt sajten är betydelsen av stan ”ett fanatiskt eller besatt fan av en kändis”, och man preciserar även att ordet inte bara är ett substantiv, utan vid behov även kan användas som verb, enligt BBC.

Både substantiv och verb

Ordbokssajten ger också ett exempel på hur stan kan användas i vardagligt tal: ”Han har miljontals stans som är besatta av honom och kallar honom en rap-gud” .

Men stan är inte det enda ordet som från musikvärlden letat sig in i det språkliga finrummet. Även ”bootylicious”, som hämtats från Beyonces repertoar och ”cray”, som kommer från Kanye West, finns med på sajten.

Bootylicious definieras av OED som ”en sexuellt attraktiv kvinna” och cray som ”galen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.