Foto: SVT

”En av de bästa slöjdutställningarna jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

Hur många föremål finns det i en björk? Det har 22 slöjdare undersökt i utställningen Ur Björk. Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlkvist har varit där.

För ett år sedan samlade hemslöjdsnestorn Knut Östgård slöjdare från Värmland och Västra Götaland för att hjälpa honom att förverkliga en gammal dröm. Nämligen att undersöka hur många saker man kan göra av en enda björk, om man använder varenda liten flisa.

Resultatet av arbetet kan man nu se i utställningen Ur Björk på Sunne Bibliotek. 350 olika konst- och bruksföremål som är värda uppemot en kvarts miljon. En bra mycket bättre affär än om björken gått som ved – då den bara hade varit värd 300 kronor.

Recensioner i Kulturnyheterna

”Fantasieggande mackapär”

– En av de mest intressanta sakerna på utställningen är Anders Winbergs rullande stämplar för textil- och tapettryck som är gjorda av små grenklykor.  Stammen på björken är ju lätt att använda, men oftast blir grenarna över tyvärr. Det här är något som Winbergs fantasieggande mackapär ifrågasätter på ett väldigt bra sätt, säger Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlkvist.

Sara Thorns mockastövlar med björksulor är en annan höjdare menar han.

– Ett väldigt snyggt exempel slug problemlösning som karakteriserar våra bästa slöjdare.

Djur i miniatyr

När slöjdarna skulle dela upp björken mellan sig var det en deltagare som bara ville ha en liten kvist.

– Men trots att Lennart Calås var så anspråkslös så blev hans lilla miniatyrrådjur (se bilden ovan) en av utställningens största snackisar. Inte undra på, den är ju skuren med en kirurgisk precision, säger Dennis Dahlkvist.  

”Är bara att gratulera Knut”

Istället för att som i vanliga fall snöa in på massa obskyra hantverksdetaljer har man med enkla medel lyckats bevisa slöjdens stora samhällsekonomiska potential menar Dennis Dahlkvist.

– Det är bara att gratulera Knut, han som kom på den här idén. Ur Björk är utan tvivel en av de bästa slöjdutställningarna jag sett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Recensioner i Kulturnyheterna

Mer i ämnet