Artisten Sixto Rodriguez, huvudperson i Malik Bendjellouls dokumentärfilm Searching for Sugarman. Foto: TT Bild

”En stor förlust”

Uppdaterad
Publicerad

Filmvärlden är i sorg efter nyheten om Malik Bendjellouls bortgång. En av de som minns honom är artisten Sixto Rodriguez.

Huvudpersonen i hans dokumentärfilm ”Searching for Sugar Man”, artisten Sixto Rodriguez, säger genom sin agent till Aftonbladet att Bendjelloul ”var en stor filmskapare. Hans tidiga bortgång är en stor förlust”.

”Den finaste och ärligaste av människor”

”Hur kan min gode vän Malik Bendjelloul – den finaste och ärligaste av människor – ha dött vid 36 års ålder? En sådan sorglig dag.”, twittrar Simon Chinn som var med och producerade Bendjelloul Oscarsvinnande dokumentär ”Searching for Sugar Man”.

”Han gjorde en fantastisk film och kommer att vara saknad”, twittrar filmskaparen och författaren Michael Moore, mannen bakom bland annat ”Bowling for Columbine” och ”Fahrenheit 9/11”.​

”Han jagade inte berömmelse”

Tom Bernard och Michael Barker, båda ordförande för Sony Pictures Classics som var internationell distributör för Searching for Sugarman, skriver i ett uttalande ”Det är så tråkigt att höra om Malik Bendjellouls bortgång. Våra tankar går till hans familj och vänner. Likt Rodriguez själv var Malik en genuin person, han sökte runt i världen efter historier att berätta. Han var inte den som jagade berömmelse, pengar eller utmärkelser.”

”För Bendjelloul var det bara början”

Brittiska The Guardians filmkritiker och kulturredaktör Xen Brooks skriver om då han såg Malik Bendjelloul och Sixto Rodriguez på ett scenframträdande vid dokumentärfilmsfestivalen i Sheffield 2012.

”Känslan jag hade var att Bendjelloul var den verkliga stjärnan i Searching for Sugarman. Jag tänkte att Rodriguez skulle göra några fler konserter, tjäna lite välförtjänta pengar och sedan långsamt glida tillbaka in i skuggorna. Men för Bendjelloul var det bara början. Det kom inte som någon överraskning när han året därpå vann en Oscar. Men livet är märkligt och manuset ett sorgligt skämt. Bedjelloul plötsliga död vid 36 års ålder är en fruktansvärd chock.”

Uppmärksammas i internationella medier

Nyheten om Malik Bendjellouls bortgång har slagits upp stort i internationella medier.

Brittiska Independent och BBC, amerikanska The Hollywood Reporter och New York Times och nyhetsbyråer som AP, AFP och Reuters är bara några av alla nyhetskanaler som rapporter om händelsen och berättar Malik Bendjeloulls historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malik Bendjelloul 1977-2014

Mer i ämnet