Kollegan om Malik Bendjellouls unika talang

Uppdaterad
Publicerad

Filmskaparen Malik Bendjelloul rörde om ganska mycket i grytan när han jobbade på SVT-programmet Kobra.

Oscarsvinnaren och filmskaparen Malik Bendjelloul blev bara 36 år gammal.

Innan han blev världskänd för dokumentären ”Searching for Sugar Man” arbetade han bland annat på SVT:s kulturprogram Kobra. Då var Clara Mannheimer projektledare för programmet.

Malik Bendjelloul 1977-2014

I Kulturnyheternas studio berättar hon hur det var att jobba med Malik Bendjelloul, inför programledaren Hannes Fossbo.

– Malik var en fantatisk och inspirerande person att jobba med. Jag minns när jag kom till Kobra och skulle lära känna alla personer som jobbar där. Malik sög direkt tag i mig på sitt karaktäristiska sätt och sa ”jag vill göra en ny vinjett”.

Gjorde vinjett på rekordtid

Att göra en ny vinjett till programmet var inget som man brukade göra lite spontant. Det krävde fundering, planering och resurser. Men Malik Bendjelloul drog igång rekordsnabbt.

– Med nästan inga medel fick han hur mycket kändisar som helst med ner i studion (...) Sen gjorde han en vinjett i en enda tagning. Han hade en idé och sen blev det ett fyrverkeri av kreativitet, minns Clara Mannheimer.

I vinjetten ingick bland andra Benny Andersson, Titiyo och Mikael Nyqvist, som spelade upp olika scener som Bendjelloul hade sett i sitt huvud. Se ett utsnitt ur vinjetten här.

Reste jorden runt med Kobra

För Clara Mannheimer som arbetsledare var det en utmaning att ta tillvara Malik Bendjellouls driv och ständiga jakt på en ny utmaning. Men de fann en lösning.

– Jag frågade: Vad vill du? Vart är du på väg? Då ville han ut och resa. Då hittade vi lösningen att han kunde resa för Kobra och leverera in reportage från hela världen. Under den resan hittade han Sugar Man-historien.

”Letade efter berättelser om livet”

Alla som minns Malik Bendjelloul i dag berättar om olika kvalitéer och en stor värme. Vilken av hans talanger minns Clara Mannheimer starkast?

–  Han var en fullständig sucker för berättelser. Han letade efter berättelser om livet överallt och såg en livsberättelse hos en människa där många andra bara gick förbi. Sen berättade han. Han hade en berättarglädje som jag faktiskt aldrig förut har stött på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malik Bendjelloul 1977-2014

Mer i ämnet