Oscarsvinnaren Malik Bendjelloul är död

Uppdaterad
Publicerad

Oscarsvinnaren och filmskaparen Malik Bendjelloul har avlidit. Mannen bakom världssuccén ”Searching for Sugar Man” blev 36 år.

Filmskaparen och journalisten Malik Bendjelloul avled på tisdagen, det bekräftar polisen för SVT Nyheter. Bendjelloul påträffades död under tisdagseftermiddagen i Stockholmsområdet.

– Vi misstänker inget brott, säger Janne Gyllstedt vid Solnapolisen.

Även brodern Johar Bendjelloul bekräftar dödsfallet för Aftonbladet.

– Jag kan bekräfta att det var självmord och att han har varit deprimerad en kortare tid, säger han till tidningen.

”Sugarman” blev världskänd

Malik Bendjelloul blev först känd som barnskådespelare i rollen som Philip i TV-serien Ebba och Didrik från 1990. Men det var senare, med filmen om den amerikanske sångaren Sixto Rodriguez, som den 36-årige filmaren blev världskänd. 2013 vann Bendjellouls ”Searching for Sugar Man” en Oscar för bästa dokumentär.

I en intervju med SVT berättade han om känslorna inför Oscarsgalan, om karriären och om att gå sin egen väg.

– Jag funderar på att varken ha agenter eller manager. Alla säger ”är du tokig? Det måste du ha”, men jag tror att det enda de kan göra är att koppla ihop mig med en idé som någon annan har. Jag tror att det är bättre att försöka komma på sina egna idéer.

Berättade om arbetet med filmen

2013 var Malik Bendjelloul ett av namnen bland sommarpratarna i P1. I sitt program berättade han bland annat om den långa processen med filmen om ”Sugar Man”. För att klara kostnaderna fick han låna av vänner och bekanta. Men trots hjälp, var det nära att allt gick om intet.

– När filmen var 90 procent klar, efter att jag suttit och klippt i tre år, sa plötsligt filmens huvudfinansiär att filmen var skit. Den ”höll inte för de krav som ställs på filmer som ska upp på vita duken”, berättade Bendjelloul.

Framtiden skulle visa sig se annorlunda ut för den svenske filmarens verk. ”Searching for Sugar Man” tog världen med storm. Den har setts av över 1,5 miljoner biobesökare och är med det den mest sedda svenska dokumentärfilmen någonsin.

”En stor förlust”

Huvudpersonen i hans dokumentärfilm ”Searching for Sugar Man”, artisten Sixto Rodriguez, säger genom sin agent till Aftonbladet att Bendjelloul ”var en stor filmskapare. Hans tidiga bortgång är en stor förlust”.

”Hur kan min gode vän Malik Bendjelloul – den finaste och ärligaste av människor – ha dött vid 36 års ålder? En sådan sorglig dag.”, twittrar Simon Chinn som var med och producerade Bendjelloul Oscarsvinnande dokumentär ”Searching for Sugar Man”.

”Han gjorde en fantastisk film och kommer att vara saknad”, twittrar filmskaparen och författaren Michael Moore, mannen bakom bland annat ”Bowling for Columbine” och ”Fahrenheit 9/11”.​

Malik Bendjelloul blev 36 år gammal.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.