Malik Bendjelloul Foto: SVT

”Jag kommer nog inte flytta till Hollywood”

Uppdaterad
Publicerad

Malik Bendjelloul tog inatt hem Sveriges första Oscarsstatyett sedan 80-talet. Dagarna före galan mötte SVT regissören i Hollywood.

– Jag kommer nog inte flytta hit men jag kommer nog kanske vara här en del. Det är fint väder.

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg promenerar sida vid sida med filmregissören Malik Bendjelloul, längs Hollywoods boulevarder. Regissören har fått hela filmvärldens uppmärksamhet tack vare dokumentärfilmen ”Searching for Sugar Man”.

Searching for sugarman

En gripande historia

Filmen berättar den gripande historien om den bortglömde musikern Sixto Rodriguez, som aldrig slog igenom i USA. Men i Sydafrika var han en stor stjärna, som sålde hundratusentals skivor. Det visste dock inte Rodriguez om. Han såg aldrig skymten av pengarna, utan jobbade på som rivningsarbetare hemma i Detroit.

När SVT möter Malik Bendjelloul är det fortfarande några dagar kvar till Oscarsgalan, där han sedermera skulle vinna det finaste priset en dokumentärmakare kan få – en Oscarsstatyett för Bästa dokumentär.

Möten i Hollywood

Men allt kretsar inte kring Oscarsgalan för regissören. Malik Bendjelloul betar just nu av möten och förhandlingar inför framtiden borta i Hollywood. Han vill inte göra något självklart karriärsdrag:

– Det finns ju ett yrke här som heter regissör, där det finns massa, massa arbetstillfällen. Det görs extremt mycket film i den här staden. Och om man vill bli en sådan där regissör, som har det som yrke, som bara gör saker för att tjäna pengar, så kan man göra det. Men jag tror inte att det är riktigt vad jag vill göra, säger han till SVT:s utsände.

– Jag tror att det är roligare att göra det man verkligen, verkligen, verkligen vill.

”Allt handlar om spelfilm”

”Searching for Sugar Man” innebar regidebut för Malik Bendjelloul, men han har redan fått jobberbjudanden i Hollywood. Fast de handlar inte om dokumentärfilm.

– Ja, det har jag fått (...) Inget av några möten handlar om dokumentärfilm. Allt handlar om spelfilm. För det första är det där de här agenterna har en funktion. De har ju inte en funktion i dokumentärfilmsvärlden. För det andra är det väl där det finns en industri. Det finns inte riktigt någon dokumentärfilmsindustri.

Vill jobba med egna idéer

Steg för steg lär sig Malik Bendjelloul hur det fungerar med kontakter och jobb på andra sidan Atlanten. Men svensken vill inte skriva på för ett färdigt paket. Han vill fortsätta utgå från sig själv.

– Agenter och managers fungerar som en slags arbetsförmedling. Men jag funderar på att varken ha agenter eller manager. Alla säger ’är du tokig? Det måste du ha’, men jag tror att det enda de kan göra är att koppla ihop mig med en idé som någon annan har. Jag tror att det är bättre att försöka komma på sina egna idéer.

Reporter: Stefan Åsberg.

Foto: Kyle Lanningham.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Searching for sugarman

Mer i ämnet