Foto: SVT

Enkät: Hur borde kulturpolitiken se ut och vem ska bli kulturminister?

Publicerad

Vem eller vilka som kommer att regera Sverige har, knappa tre veckor efter valet, fortfarande inget svar. Kulturnyheterna frågade fem kultur- och mediearbetare vad de vill se för politik inom kulturområdet när Sverige väl har en regering.

Thomas Mattsson

Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen:

Vilken mediepolitik skulle du vilja ha?

– Jag skulle vilja se en tydlighet kring lokala mediers framtid och förutsättningar. Den statliga medieutredning som gjorts gav inte långsiktiga svar på ett sådant sätt som man skulle ha önskat.

Vem skulle du helst se som kulturminister?

– Nej, medier blir ofta beskyllda för att skriva för mycket om det politiska spelet, så jag avstår den frågan.

Marianne Lindberg De Geer

Marianne Lindberg De Geer, konstnär:

Vilken kulturpolitik skulle du vilja ha?

– Jag skulle vilja att den hade tydligare kopplingar till alla politikens grenar och ministrar. Har man inte till exempel finansministern med sig, så spelar det ingen roll. Som det ser ut nu så handlar allt om att tjäna pengar och det tycker jag att högern är skyldiga till. Ytterst få kan leva på sin konst, inte jag till exempel.

Vem skulle du helst se som kulturminister?

– Samma som finansministern, vem det nu blir.

Ivar Arpi

Ivar Arpi, ledarskribent, Svenska Dagbladet:

Vilken kulturpolitik skulle du vilja ha?

– Jag vill se mindre styrning av kulturen som leder till välmenande, men skadliga, inslag som att fråga någon i fall ”deras arbete främjar judar” som de gjorde med Stina Oscarsson, till exempel.

Vem skulle du helst se som kulturminister?

– Johan Lundberg, han är något så ovanligt som en bildad person som rör sig mellan kultur och politik och månar om klassiskt liberala värden. Det skulle bli ett slut för Alice Bah Kuhnkes värdegrundstjafs.

Martina Haag

Martina Haag, författare:

Vilken kulturpolitik skulle du vilja ha?

– Jag hade blivit glad om kultur för barn kunde bli subventionerad i högre utsträckning. När jag var liten och gick på Vår teater så kostade det fem kronor per termin, för att inte föräldrarnas ekonomi skulle vara avgörande. Kultur ska inte vara en klassfråga. Det är därför jag bara gör gratisgig här på Bokmässan – kultur tillhör alla, inte bara de rika.

Vem skulle du helst se som kulturminister?

– Marie-Louise Ekman.

Promoe

Promoe, musiker:

Vilken kulturpolitik skulle du vilja ha?

– Människor som sysslar med kultur ska kunna leva på det, men jag vill å andra sidan att folk ska kunna leva på vad de än jobbar med. Jag skulle kunna säga att jag vill ha medborgarlön för kulturarbetare, men jag vill ju ha medborgarlön för alla. Jag läste en krönika om att Rebecca och Fiona samarbetat med en reklambyrå och skribenten var kritisk till det – men hur ska man då kunna leva på sin musik, tänker jag. Musiken tas för givet och konsumeras gratis och så har det varit sedan nedladdningen började.

Vem skulle du helst se som kulturminister?

– Dennis Lyxzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer