Foto: TT/Pressbild

HD-domaren Eric Runesson och författaren Jila Mossaed väljs in i Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Eric Runesson och författaren Jila Mossaed väljs in som nya ledamöter i Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande. Duon ersätter Lotta Lotass och Kerstin Ekman, som lämnade Akademien tidigare i år.

”Vid sin sammankomst igår beslöt Svenska Akademien att till nya ledamöter utse juristen Eric M. Runesson, som efterträder Lotta Lotass på stol 1, och författaren Jila Mossaed, som efterträder Kerstin Ekman på stol 15”, skriver Akademien i pressmeddelandet.

Akademiledamoten Göran Malmqvist säger till SVT Nyheter att han är nöjd.

– De nyinvalda ledamöterna tycker jag är bra, i övrigt har jag inget att säga, säger han.

Domare i Högsta domstolen

Eric Runesson har under de senaste månadernas kalabalik inom organisationen fungerat som medlare mellan Nobelstiftelsen och Akademien. Det har tidigare talats om att en av Akademiens önskningar har varit att just få in en jurist i Akademien, vilket nu är bekräftat.

– Eric Runesson är den jurist som har medlat mellan Nobelkommittén och Akademien, säger litteraturkritikern Ingrid Elam till SVT.

Erik Runesson är född 1960 och är till yrket affärsjurist. Han är sedan 1993 ledamot av advokatsamfundet och utnämndes 2018 till justitieråd i Högsta domstolen.

Född i Teheran

– Jila Mossaed har väldigt gott anseende både som persisk och som svensk poet, och vad jag vet är hon inte kompis med Svenska Akademien sedan tidigare, säger Ingrid Elam.

Göteborgsbaserade Jila Mossaed föddes 1948 i Teheran och kom till Sverige 1986. På persiska har hon givit ut två romaner och sex diktsamlingar. Därefter har hon utkommit med sju diktsamlingar på svenska, senast Vad jag saknades här. Jila Mossaed har tilldelats en rad litterära priser, däribland Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2016.

Till SVT Värmland säger Mossaed att det är stort för henne.

– Det här är glädjande. Det är en stor dag i mitt liv. Jag kom till Sverige som 38-åring och lärde mig språket sent i livet. Jag är stolt över det här, säger Jila Mossaed.

Enligt pressmeddelandet kommer de två nya ledamöterna ta sitt inträde vid Akademiens Högtidssammankomst i december i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet