Värmländskt i Svenska Akademien

Publicerad

Författaren Jila Mossaed, med ett förflutet i Hagfors och Karlstad valdes i dag in på stol 15 och ersätter därmed Kerstin Ekman.

Jila Mossaed kom till Hagfors i mitten av 1980-talet som flykting från Iran. Därefter kom hon att bo i Karlstad under många år innan hon flyttade till Göteborg 1998. Det var också under tiden som hon bodde i Karlstad som hennes första diktsamling på svenska, Månen och den eviga kon, författades.

– Det här är glädjande. Det är en stor dag i mitt liv. Jag kom till Sverige som 38-åring och lärde mig språket sent i livet. Jag är stolt över det här, säger Jila Mossaed om att hon valts in som ledamot i Svenska Alkademien.

Jila Mossaed har har gett ut ett tiotal böcker, både dikter och romaner, på modersmålet persiska samt sju diktsamlingar på svenska. 2013 utsågs hon till årets Västsvenska författare av Författarcentrum väst och Västsvenska författarsällskapet. 2016 tilldelades hon Gustaf Frödingsällskapets lyrikpris.

– Jag kom till Sverige med litteraturen i bagaget. Jag är en sanningssägare som arbetar för att avslöja det som är mörkt i tillvaron. För mig är det viktigt att få finnas på en sådan här plats, säger Jila Mossaed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet