Erik Halkjaer om fredspristagarna: ”Hoppas att priset ger skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Reportrar utan gränser (RUG) var nominerade till Nobels fredspris, som i år går till journalisterna Maria Ressa och Dimitrij Muratov. Men Erik Halkjaer, ordförande i RUG, är inte besviken – tvärtom.

– Vi var nominerade, men det här är så mycket bättre, säger han.

Journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov får dela på årets Nobels fredspris för sina insatser för pressfriheten. Det stod klart på fredagsförmiddagen.

– Man väljer två individer som sticker ut hakan, kämpar och riskerar livet i sina länder och i världen. De representerar hundratals fängslade journalister runt om i världen, säger Erik Halkjaer, ordförande i RUG.

Reportrar utan gränser som internationell organisation var också nominerad till årets fredspris, men Erik Halkjaer är nöjd med utfallet.

– Det här är två personer som slåss för pressfrihet. Vi var nominerade, men det här är så mycket bättre, jag är rörd, säger han.

Kan öka spänningar

Erik Halkjaer tror att årets fredspris riskerar att reta upp några av världens makthavare, som han tror kommer att ge ifrån sig skarpt kritiska uttalanden.

– Maria Ressa har varit en nagel i ögat på Filippinernas president Rodrigo Duterte sedan länge. Det här kan öka konfrontationerna, säger han och tillägger:

– Jag hoppas att det här priset ger något slags skydd till henne.

Halkjaer ser priset som en hyllning till de just nu uppemot 400 fängslade journalister världen över, och även till de 53 journalister som dödats det senaste året.

– Maria Ressa och Dmitrij Muratov har verkligen ställt sig på barrikaderna för sina kollegor i länder där pressfriheten är under hårt tryck, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.