Foto: SVT.

Erik och Lotta ska emigrera i ny serie

Uppdaterad
Publicerad

Erik Haag och Lotta Lundgren är tillbaka i rutan i december och då ska de utforska livet som emigranter tillsammans med Olof Wretling och Kakan Hermansson. Kulturnyheterna fick en pratstund med ensemblen i serien ”Bye bye Sverige” som nu har lagt maten åt sidan.

Runt det förra sekelskiftet emigrerade en fjärdedel av Sveriges befolkning för att försöka skapa sig ett bättre liv på andra sidan Atlanten. Klassiska kulturella verk som Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och musikalen Kristina från Duvemåla har skildrat tematiken. Nu är det också dags för Erik Haag och Lotta Lundgren att skildra emigrationen med hjälp av Kakan Hermansson och Olof Wretling.  

– Vi har ju tidigare gestaltat perioder och nu ska vi lära människor om ett fenomen, en händelse, förvisso en epok i Sveriges historia men också ett nationaltrauma, säger Lotta Lundgren.

Får följa öden

Hur har er bild av emigrationen förändrats under arbetet med serien?

– Min relation till den var utifrån att man satt i skolbänken och försökte att lära sig massa siffror och årtal. Men det som vi sätter tänderna i är att man också får följa öden. Att sätta sig in hur skamfyllt det kan vara i att hamna i USA och inte lyckas, att ta sig från den lilla röda stugan i värmländska skogen men när du har gjort den där enorma strapatsen så kanske du får det sämre. Hur ska du då våga skriva hem och berätta det?, säger Olof Wretling och tillägger:

– Det finns lager av drömmar som både går i uppfyllelse men också i kras. Då får historielektionen massa mänskliga ansikten.

LÄS MER: Här är seriehösten på SVT

Erik Haag berättar att de lajvar, att de spelar som ett levande rollspel, för att närma sig historien.

– Man kommer nära känslan hur det skulle vara för mig, att tänka vad jag skulle ta med mig om jag inte skulle komma tillbaka hem igen, säger Erik Haag:

– Jag är väldigt nöjd med hur vi lyckades gestalta människors världsbild. Hur svårt det är att bryta upp för någon som inte har en önskan av att lämna men drivs till det ändå på grund av svält till exempel eller ett samhällssystem som gör att man inte kan förverkliga sina drömmar.

Humor och allvar

Även om de hade ett manus i grunden så bygger mycket av serien på det som improviserades i stunden under inspelningen. Och det är en fin balansgång mellan humor och när man ska tackla det historiska allvaret i emigrationen.

– Vi gör våra program på väldigt seriös, stabil faktagrund och vi har jättebra experter med hela vägen. Sedan måste alla i den här gruppen få vara sig själva och det är lite befriande. Vi tänker att vi är som ett kitt mellan 1800-talets människor och nutidens människor och för att krympa den distansen då får man bjussa lite på sig själv, säger Lotta Lundgren.

– Jag tycker att Lotta och Erik är bjussigare än vanligt. De brukar vara roliga men nu tycker jag att de är jätteroliga. Jag och Olof är alltid roliga men vi behöver inte ta så mycket ansvar i berättandet. Men ni har verkligen släppt loss, säger Kakan Hermansson.  

Hur mycket mat kommer det att vara?

– Det är ingen mat alls. Det är inget matprogram utan en helt ny serie, säger Lotta Lundgren.

”Bye bye Sverige” är en serie i tre delar med start torsdagen den 7 december 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.