Regissören Daniel Espinosa kliver av nyversionen av Utvandrarna. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/TT

Erik Poppe ny regissör för Utvandrarna

Uppdaterad
Publicerad

Under filmfestivalen i Cannes 2015 presenterades nyheten att regissören Daniel Espinosa skulle regissera nyfilmatiseringen av filmen Utvandrarna. Nu meddelar Norska filminstitutet att det i stället blir norske Erik Poppe, som står bakom Utøya 22. juli som regisserar filmen.

Nyfilmatiseringen av Utvandrarna baserad på Vilhelm Mobergs verk presenterades för drygt fyra år sedan med Daniel Espinosa som regissör.

Nu står det klart att det istället blir norske Erik Poppe, som bland annat gjort Utøya 22. juli om terrorattentatet på Utøya, som står för regin.

I slutet av 2018 köpte SF Studios, som är huvudproducent för filmen, Erik Poppes produktionsbolag Paradox och etablerade egen produktion i Norge. Paradox får nu motsvarande nästan 3 700 000 svenska kronor tillskjutet till produktionen av Norska filminstitutet för att samproducera filmen med SF Studios, skriver Norska filminstituet.

”Filmen har tidigare utvecklats med Daniel Espinosa som tilltänkt regissör, men hans schema gick inte att få ihop med Utvandrarna, som kommer börja filmas under 2020”, skriver SF Studios.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.