Eritreas ambassad vägrade ta emot brev om Isaak

Uppdaterad
Publicerad

Det blev kalla handen när protesterna vid Eritreas ambassad mot fängslandet av den svenske journalisten Dawit Isaak på tisdagen återupptogs. Ambassadens personal vägrade ta emot protestbrevet.

Men Isaaks svenska stödgrupp är optimistisk inför ambassadör Bengt Sparres förnyade kontakter med myndigheterna i Eritrea. Sparre anlände till Eritrea på måndagskvällen. Stödgruppen hoppas att ambassadören ska kunna återuppta de kontakter han haft tidigare.

– Det har varit positiva, enligt vad Sparre berättat. Och så hoppas jag att ambassadören äntligen ska få träffa Dawit. Det har han hittills inte fått göra, säger stödgruppens ordförande Leif Öbrink till TT.

TT nådde på tisdagen via telefon Bengt Sparre i Eritreas huvudstad Asmara. Han vill dock inte tala om Isaak.

– Vi arbetar med den frågan. Men jag har inga kommentarer, säger Sparre.

Släpptes – och greps

Dawit Isaak fängslades i Eritrea 2001. Han frigavs överraskande den 19 november förra året men greps igen två dagar senare.

På tisdagen återupptogs protesterna vid Eritreas ambassad på Lidingö utanför Stockholm. Det är nu nio organisationer som turas om att överlämna brev med krav på att Isaak ska friges. Tre organisationer har tillkommit, bland dem Pressombudsmannen och Sveriges författarförbund. Sedan tidigare deltar bland andra Publicistklubben, Tidningsutgivarna och Svenska journalistförbundet.

När man på tisdagen skulle lämna över brevet till ambassaden så ville personalen där inte ta emot det. Publicistklubbens ordförande Stig Fredrikson stod i trappuppgången i hyreshuset där ambassaden har sina lokaler. Bredvid honom fanns en tv-reporter fån TT som skulle filma överlämnandet.

”Goodbye, sir”

Enligt Fredrikson var det en man på ambassaden som via porttelefonen krävde att kameran skulle stängas av.

– Jag sade att trappuppgången är allmän plats. Då svarade han ”Goodbye, sir” och så var porttelefonen stängd. De öppnade aldrig dörren, säger Fredrikson till TT.

Fredrikson fick i stället lägga brevet på en brevlåda så att det skickas med post till ambassaden.

I brevet ställs krav på att Eritreas president låter Isaak åka till Sverige för att förenas med sin familj och för att få läkarvård.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.