Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark. Foto: TT

Espmark, Englund och Östergren i gemensamt uttalande – stöttar Sara Danius

Uppdaterad
Publicerad

De tre akademiledamöterna Kjell Espmark, Peter Englund och Klas Östergren ställer sig bakom Sara Danius i ett gemensamt uttalande – det berättar Kjell Espmark för Kulturnyheterna.

Enligt Kjell Espmark vill de tre visa sitt stöd för Akademiens ständige sekreterarare, som ska ha utsatts för hård intern kritik av ett antal av ledamöterna under den senaste tidens kris som drabbat institutionen.

– Vi har tillsammans skrivit ett uttalande som lyder enligt följande, säger Kjell Espmark till Kulturnyheterna:

Krisen i Svenska Akademien

– Det har framgått av ett av våra uttalanden att Svenska Akademiens ständiga sekreterare utsatts för en växande intern kritik. Vi vill understryka att hon under hela denna kris agerat med stor integritet och lugn beslutsamhet. Vi vill uttala vårt helhjärtade stöd för henne i denna svåra stund, säger han.

Stridigheter inom Akademien

Sara Danius berättade under gårdagen i en intervju med Svenska Dagbladet att det inom Svenska Akademien uppstått interna stridigheter kring den advokatutredning som utfördes kring samröret mellan institutionen och den så kallade Kulturprofilen.

I intervjun med SvD sa Sara Danius även att hon själv övervägt att hoppa av sin post  som ständig sekreterare efter den turbulens som den senaste tiden omgärdat institutionen.

Kjell Espmark meddelade under gårdagen att han tillsammans med Klas Östergren och Peter Englund lämnar Svenska Akademien. Författaren, litteraturvetaren och professorn ville då inte närmare gå in på orsakerna till beslutet, men sa till Kulturnyheterna att det var ”med sorg i hjärtat” han lämnade sitt uppdrag.

Kulturnyheterna har sökt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och ledamoten för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet