Jayne Svenungsson. Foto: TT

Akademiledamoten Jayne Svenungsson om avhoppen: ”Destruktivt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre ledamöter har valt att lämna Svenska akademien i veckan. Nu kommenterar lundaprofessorn Jayne Svenungsson avhoppen.

– Att tre företrädare för den minoritet som hårt hade drivit kravet på uteslutning nu valt att ”ta en paus” i arbetet i Akademien ser jag inte bara som beklagligt utan också som destruktivt för akademiens fortsatta arbete och framtid, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter.

Under fredagen meddelade ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de inte längre kommer att delta i Akademiens arbete.

– Sedan det nu blivit offentligt att det hållits en omröstning inom Akademien om uteslutning av [ledamotens namn] vill jag härmed meddela att jag tillhörde den klara majoritet som röstade emot uteslutning. För min del fanns helt enkelt inte tillräcklig grund för ett så drastiskt beslut, säger Jayne Svenungsson i sitt mejl.

Jayne Svenungsson är bosatt i Lund och professor i systematisk teologi vid Lunds universitet. Hon valdes in i Svenska Akademien 2017.

Kulturnyheterna har sökt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och ledamoten för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet