Avhoppade ledamoten Kjell Espmark menar att Horace Engdahl måste lämna sin stol för att lugna konflikten inom Svenska Akademien. Foto: TT

Kjell Espmark: Horace Engdahl måste lämna sin stol

Uppdaterad
Publicerad

I ett meddelande till Svenska Dagbladet kommenterar nu den avhoppade ledamoten Kjell Espmark krisen i Akademien. ”Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol”, skriver han.

I ett meddelande till Svenska Dagbladet skriver nu den avhoppade ledamoten Kjell Espmark att han hoppas att ledamoten Horace Engdahl lämnar Akademien, för att den anrika kulturinstitutionen inte ska gå under av den pågående konflikten.

”Just nu är det en ömtålig fas där de goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka. Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien”, skriver Kjell Espmark i sitt meddelande till tidningen.

Stormar runt Akademien

Under torsdagen förra veckan lämnade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius sin roll som ständig sekreterare och sin stol vid Svenska Akademien. Något som kort därefter följdes av att den omstridda ledamoten och poeten Katarina Frostenson deklarerade att hon tar paus i sitt arbete inom institutionen. 

Svenska Akademiens kris har vuxit under de senaste veckorna, inte minst efter att de tre ledamöterna Kjell Espmark, Klas Östergren och Peter Englund veckan dessförinnan deklarerat sina avhopp från Svenska Akademien.

Reagerade skarpt

Kjell Espmark och Horace Engdahl har varit på olika sidor i konflikten inom Akademin, både vad gäller synen på Sara Danius ledarskap och i frågan om Katarina Frostenson bör uteslutas.

I en intervju med Aftonbladet reagerade Kjell Espmark skarpt mot ledamoten Horace Engdahls debattartikel i Expressen, där Engdahl kallade Sara Danius för ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

Espmark besvarade då Engdahl med att kalla debattartikeln ”det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv”.

– Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen, sa han vidare till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet