Etnografiska tar ned utställning med Sven-Hedin

Uppdaterad
Publicerad

Etnografiska museet tar bort sin basutställning med Sven Hedin. Detta uppmärksammas efter att den svenska geografens nazism-kopplingar återigen hamnat i fokus i en ny bok av populärhistorikern Tommy Lundmark, rapporterar Dagens ETC.

Geografen och tidigare Svenska Akademiledamoten Sven Hedins verk och gärning har ställts ut på Etnografiska museet i Stockholm under 20 års tid. Enligt Etnografiska stängdes utställningen för publik i augusti och under hösten har man tagit ned delar av den.

”Utställningen var en basutställning med perspektiv som alltmer omvärderas i forskning och i museivärlden”, skriver Anna Lundström, biträdande avdelningschef för innehåll och lärande på Världskulturmuseerna där Etnografiska ingår.

Kritiken: Missleder besökare

Att Sven Hedin sympatiserade med nazismen är sedan tidigare känt. I en ny bok av populärhistorikern Tommy Lundmark publiceras även en bild på när Sven Hedin heilar med nazi-toppar.

I den nu nedplockade basutställningens informationstext jämfördes Sven Hedins vurm för nazism med att han även uttalat sig positivt om kommunistiska ledare. Formuleringen missledde besökare, enligt Tommy Lundmark, som välkomnar förändringen.

– Hedin hade en känd vurm för män med makt. Men att göra den jämförelsen: att han tyckte om och var imponerad av kommunistiska ledare och jämföra det med vad han gjorde för Nazi-Tyskland är bara fel. Det är helt uppåt väggarna, säger Tommy Lundmark till SVT Kulturnyheterna och tillägger:

– Att han står bredvid Heinrich Himmler och gör Hitlerhälsning 1940 måste man förhålla sig till.

Ändrar utställningen

Etnografiska har tagit bort merparten av tidigare nämnda utställning. Men två delar är kvar – en film om Hedins arbete och en monter med hans insamlingar. Nazism-kopplingarna nämns däremot inte i några infotexter i de kvarvarande delarna.

Hur Sven Hedin kommer att hanteras av Etnografiska i framtiden är oklart, men museet uppger i ett mejl att ett analysarbete pågår tillsammans med andra museer och organisationer.

”Denna genomlysning omfattar samlingarnas tillkomst, maktförhållanden och ideologisk problematik. I den processen ser vi över äldre basutställningar och adderar nya perspektiv och fakta”, skriver Anna Lundström.

Texten har tillfogats en rättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.