Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Anneli Sjöborg, kulturchef Höganäs kommun, om minnesdagen för Lars Vilks. Foto: Bernard Mikulic/ SVT

Ett år efter Lars Vilks död – så ska han hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Snart ett år har gått sedan konstnären Lars Vilks omkom i en bilolycka. Nu står det klart att Vilks kommer att hedras med ett minnesseminarium och ett nyinstiftat stipendium den första oktober.

– Jag hoppas det ska bli ett Nobelpris i yttrandefrihet, säger Anneli Sjöborg, kulturchef i Höganäs kommun och ledamot i styrelsen för Lars Vilks minnesfond.

Bilkraschen på E4:an utanför Markaryd den 3 oktober 2021 kostade konstnären Lars Vilks och två poliser livet. Åklagare har konstaterat att händelsen var en olycka.

Efter Vilks död tog hans vänner, livskamrat och kollegor som juristen Krister Thelin och journalisten Stina Dabrowski initiativ till en stiftelse som ska förvalta konstnärens gärning.  

Den 1 oktober i år ordnar man en seminarium till Lars Vilks minne, i samarbete med Vilks hemkommun Höganäs. Två hundra personer kommer kunna medverka i Tivolihuset i Höganäs.

– Tanken är att sätta ljus på de frågor som Lars Vilks var intresserad av: den konstnärliga friheten, yttrandefrihet och demokrati, säger Anneli Sjöborg.

Nytt stipendium

Journalisterna och författarna Dan Jönsson, Mårten Arndtzén och Sakine Madon ska hålla föredrag, så även terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Därefter kommer den första mottagaren av Lars Vilks Stipendium att presenteras.

– Prissumman är på 25 000 kronor och ska gå till en person som verkar i Lars Vilks anda, alltså arbetar med yttrandefrihet och/eller konstnärlig frihet, säger Anneli Sjöborg.

Så många fler kriterier finns ännu inte för stipendiet, säger hon.

– Jag tror att kandidaten är precis som Lars: orädd och modig. Utan att föregripa så har personen publicerat en hel del på ett mycket rättfram och modigt och demokratiskt sätt.

Vad hade Lars Vilks tyckt om den här minnesdagen, tror du?

– Jag tror att han hade tyckt mycket om stipendiet. Sen är jag inte alldeles säker på att han hade tyckt om minnesseminariet över sig själv. Lars var en ganska lågmäld man som inte höjde sig själv till skyarna direkt.

Flera säkerhetsåtgärder

Lars Vilks utsattes för hot, attacker och mordförsök och levde med livvaktsbeskydd dygnet runt.

Anneli Sjöborg säger att det inte finns någon känd hotbild mot evenemanget i Höganäs, men publiken behöver köpa biljett i förväg för att arrangörerna ska ha koll på vilka som befinner sig i lokalen.

– Vi har vidtagit en mängd åtgärder för att man ska känna sig trygg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet