Åklagare: Lars Vilks dödskrasch var en olycka

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av dödsolyckan utanför Markaryd ifjol där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom läggs ned då åklagarens bedömning är att inget brott har begåtts. Även förundersökningen läggs ned.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka, säger chefsåklagare Per Nichols.

I pressmeddelandet skriver Särskilda åklagarkammaren att det sammanfattningsvis är mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet. Föraren har därefter tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen. Lastbilschauffören skadades allvarligt.

– Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts, säger Per Nichols.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Lars Vilks särbo ”Maj” säger att det är skönt att utredningen är över.

– Polisens egen utredning visade att bilen körde för fort, enligt vittnen en hastighet uppemot 160-180 kilometer i timmen, säger hon.

Vännen Fredrik Axvik Larsson är inte förvånad över åklagarens slutsats.

– Den uppfattningen har jag haft hela tiden. Skönt att det nu blivit konstaterat offentligt. Sedan tänker jag på arbetsmiljön och säkerheten för de två poliserna som körde och åkte med Lars. Hur kunde däcket explodera? Det vill man ju också veta, så att det inte händer igen, säger han.

Undersökning av bilens däck

Enligt Per Nichols har en grundlig undersökning av fordonets däck genomförts för att se om det har funnits någon yttre påverkan som exempelvis ett skott eller explosion. Inga sådana spår har hittats.

– Inga kulrester, inga sprängämnesrester. Slutsatsen blir då att det tyvärr, och ytterst beklagansvärt, är en olycka som har en teknisk förklaring, säger Nichols och tillägger att en längre teknisk sammanfattning av polisens undersökning och resultat publicerats.

Polisen lägger ner undersökning

Chefsåklagaren utredde tre brottsmisstankar: Grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Parallellt inledde även polisen en förundersökning om mord då Lars Vilks var en skyddsperson. Undersökningen läggs nu ned, enligt förundersökningsledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet