Räddningstjänstens egen utredning kring insatsen på E4:an är nu klar. Där konstaterar man att personal tidigt förstod att hoppet var ute för de två poliser och konstnären Lars Vilks, vars bil hamnade under lastbilen och brann kraftigt. Foto: privat

Rapport efter dödsolyckan utanför Markaryd klar – fokuserade på att rädda lastbilschauffören

Uppdaterad
Publicerad

I den rapport som räddningstjänsten i Markaryd sammanställt efter trafikolyckan på E4:an där två poliser och konstnären Lars Vilks omkom framgår det att brandmännen fick rikta in sig på livräddning av lastbilschauffören. Vilket Smålandsposten var först att berätta. 

– Det var fantastiskt att vi kunde rädda lastbilschauffören och brandmännen löste arbetsuppgifterna på det sätt de har övat på, säger räddningschefen Anders Johansson till SVT Nyheter Småland.

Satt fast under lastbilen

I rapporten framgår det att personbilen som satt fast under lastbilen brann så kraftigt att räddningsledaren på platsen direkt förstod att det inte skulle gå att rädda någon från den.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

– De visste dessvärre ganska tidigt att det inte fanns något liv att rädda i personbilen, säger Anders Johansson.

Nöjda med insatsen

Det dröjde ungefär tio minuter innan första brandmännen var på plats och i rapporten framkommer att räddningstjänsten är nöjda med insatsen och att det var ett bra samarbete mellan polis, räddningstjänst och ambulans.

– Det låter hemskt att säga att man kan vara nöjd med en insats när det är tre personer som har avlidit, men själva insatsen fungerade jättebra, säger räddningschefen Anders Johansson.

Ammunition i personbilen 

Under arbetet fanns det också en arbetsmiljörisk eftersom det fanns ammunition i personbilen. Polisen bedömde dock risken som liten.

Räddningstjänsten på plats fick tidigt i insatsen reda på att det rörde sig om en skyddsperson och två poliser och att bilen behövde undersökas av kriminaltekniker innan någon kunde tas ut ur bilen.

– Polisen meddelande tidigt att det var en brottsplats och då hade både ambulansen och räddningstjänsten full förståelse för att det tog tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet