Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i en olycka på söndagen. Se bilder från olycksplatsen.

Utredningen på E4 fortsätter – oklart vad som orsakade olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns vittnen som har sett hela händelseförloppet när konstnären Lars Vilks och två polismän omkom i kollisionen med en lastbil på E4 vid Markaryd.

– Vi har pratat med en del vittnen som har bevittnat olyckan, säger Calle Persson, presstalesperson på polisen i region Syd.

Polisen vill inte gå in på detalj vad vittnen har berättat om olyckan, som inträffade på söndagseftermiddagen.

– Det finns vissa som har sett delar av olyckan och vissa som säger sig ha sett hela förloppet, säger Calle Persson.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Hörde ett brak

En som hörde olyckan var John Karlsson, som bor på en gård i närheten av olycksplatsen och han berättade så här för SVT på måndagen.

Lars Vilks levde under hot sedan 2007, vilket medförde att han hade livvaktsskydd. Polisen bekräftade under måndagen att livvaktsbilen, som vägde omkring 4,5 ton, kommit över på fel sida av vägen och att den forcerade ett vajerräcke innan frontalkollisionen med lastbilen.

Däckrester ska ha hittats på vägen vid olycksplatsen och en av hypoteserna är att en däckexplosion har orsakat olyckan, men om det är så är för tidigt att säga.

– Utredningen av det återstår fortfarande. Alla delar av fordonen har tagits i beslag och undersökning av dessa ska påbörjas. Det är inte gjort än, säger Calle Persson.

Kan ni i nuläget avskriva att en yttre påverkan ska ha orsakat olyckan?

– Det kan vi inte än. Det kommer vi inte kunna göra förrän utredningarna är klara, men det finns fortfarande ingenting som tyder på en yttre påverkan.

En följebil till livvaktsbilen låg en bit bakom, men personalen i den bilen ska inte ha sett olyckan eftersom de var för långt ifrån.

E4 fortfarande avstängd

Polisen vill inte gå in på varför följebilen låg en bit bakom och om det är enligt gängse rutiner.

– Det handlar om rutiner och arbetsmiljöer som de använder i sitt säkerhetsarbete och där vill inte gå in och berätta hur de arbetar, säger Calle Persson.

Vägen är fortsatt avstängd vid olycksplatsen eftersom den kriminaltekniska undersökningen inte är klar. Först när den är klar kan Trafikverket få komma till platsen.

– När Trafikverket får komma dit så ska mitträcket repareras och därefter kan vi släppa fram trafik i södergående riktning. Vi har sagt att prognosen är vid midnatt, men det beror på när polisen ger oss tillträde till olycksplatsen. Däremot kommer det att ta längre tid att återställa i andra riktningen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet