Konstnären Lars Vilks och två poliser dog i dödsolyckan på E4 utanför Markaryd i oktober förra året. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT, Johan Nilsson/TT

Efter Vilks dödsolycka – nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Efter Lars Vilks dödsolycka vill Arbetsmiljöverket att polisen utreder om det finns något de kan göra för att en liknande olycka inte ska hända igen.

Det var i oktober förra året som en dödsolycka utanför Markaryd kostade konstnären Lars Vilks och två poliser livet.

I juni lades utredningen ner. Åklagarens konstaterade att det mest troliga var att ett däck gått sönder på polisfordonet. Föraren har därefter tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med en lastbil.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Arbetsmiljöverket skriver i en inspektionsrapport att man vill att polisen vidtar förebyggande åtgärder, vilket Skånska Dagbladet var först att rapportera om.

Förebyggande arbete krävs

– Jättebra att de har utrett det, men nästa steg är ju att se om det finns någonting arbetsgivaren kan göra för att förhindra att det ska hända igen, säger Ingegerd Glimberg, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Hon poängterar att det i dagsläget inte finns något som pekar på att polisen brustit ur arbetsgivarsynpunkt, men säger att det är viktigt att man utreder det noggrant så att det inte händer igen.

– Det är tragiskt när människor dör. Vi hoppas att det finns någonting man kan göra för att det inte ska hända igen, säger Ingegerd Glimberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet