Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i en olycka på söndagen. Vilks stod under polisbeskydd och de färdades i en civil polisbil. Foto: Henrik Montgomery/TT, Johan Nilsson/TT

Konstnären Lars Vilks och två poliser döda i olycka

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lars Vilks och två poliser har dött efter att deras bil frontalkrockade med en lastbil på söndagen och började brinna. Även lastbilsföraren är allvarligt skadad.

Det är ännu okänt vad som orsakade kollisionen – men en av polisens teorier är att ett av bilens punkteringsfria däck exploderat.

Polisens tekniker har funnit däckrester på vägen en bit före olycksplatsen, och en av hypoteserna är att en däckexplosion orsakat olyckan. Men utredningen är fortfarande i ett tidigt skede.

– Vi vet ännu inte varför livvaktsbilen har kommit över på fel körbana. Men vi förhör vittnen och har hittat däckrester på E4 innan trafikolyckan, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten, på en pressträff på måndagen.

Körde genom vajerräcke

Trafikolyckan inträffade på E4:an utanför Markaryd på söndagseftermiddagen. Konstnären Lars Vilks och två poliser dog när den civila polisbilen som de färdades i frontalkrockade med en lastbil och började brinna.

Lastbilschauffören flyttades till Lund i går kväll och är fortfarande allvarligt skadad, uppger Region Kronoberg på måndagseftermiddagen.

Exakt hur olyckan inträffade är ännu inte känt. Av okänd anledning har personbilen kommit över på mötande körbana genom ett vajerräcke – och sedan frontalkrockat med lastbilen. Bilen var dessutom ovanligt tung, cirka 4,5 ton, eftersom den användes för personskydd.

– Att bilen i sig är så tung skulle kunna förklara att den har kunnat köra genom ett vajerräcke, säger Stefan Sintéus.

Ärendet utreds som vållande till annans död.

Stort arbete väntar

De två poliserna arbetat i flera år med att skydda Lars Viks, enligt Sintéus. Han berättar också att en följebil till livvaktsbilen låg en bit bakom vid olyckstillfället. Personalen i den bilen såg inte själva olyckan, men var framme tidigt och förhörs som vittnen.

Regionpolischef Carina Persson beskriver arbetet på olycksplatsen som tufft.

– Vi har fortfarande mycket arbete framför oss, säger hon.

Utredning leds av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, vilket alltid är fallet när polisanställda är inblandande. Även Arbetsmiljöverket är informerat.

Vägen fortfarande avstängd

Vägen är fortsatt avstängd vid olycksplatsen eftersom den kriminaltekniska undersökningen inte är klar. Först när den är klar kan Trafikverket få komma till platsen.

– När Trafikverket får komma dit så ska mitträcket repareras och därefter kan vi släppa fram trafik i södergående riktning. Vi har sagt att prognosen är vid midnatt, men det beror på när polisen ger oss tillträde till olycksplatsen. Däremot kommer det att ta längre tid att återställa i andra riktningen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör i ett mejl under tisdagen.

Lars Vilks fick livvaktsskydd 2010, och levde med polisbeskydd dygnet runt.

Se hela pressträffen i efterhand på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.