Reportar utan gränser om pressfriheten i Afghanistan. Foto: SVT

Ett år med talibanstyre: 3 av 4 kvinnliga journalister har tvingats sluta

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan talibanerna tog över styret i Afghanistan. Pressfrihetsorganisationen Reportar utan gränser har undersökt hur det nya styret har påverkat pressfriheten och journalisters villkor i landet, och kommit fram till att situationen är mycket allvarlig.

– Bara 1 av 4 kvinnliga journalister jobbar forfarande och de finns framför allt i Kabul. På landet finns det knappt några kvinnliga journalister kvar, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Organisationens kartläggning visar att de afghanska medierna har decimerats avsevärt sedan talibanerna tog över styret i landet. 219 av totalt 547 medier har stängt ner och 60 procent av de journalister som tidigare jobbade har slutat.

– Det är ett dramatiskt slag mot allt vad oberoende journalistik heter, säger Erik Halkjaer.

Bland kvinnor i journalistyrket är nedgången ännu större, 76 procent av dem har slutat arbeta. Orsaken till detta beror inte på några formella ändringar i landets lagar. Det finns fortfarande en stark medielag från 2015 som talibanerna har sagt fortfarande gäller, men samtidigt finns det också sharialagar som gör att många journalister inte törs rapportera fritt.

– Det handlar om rädsla, säkerhetshot, en osäkerhet kring vad som gäller kring lagar och förordningar och ekonomi som gör att medierna i Afghanistan har det väldigt tufft idag, säger Erik Halkjaer.

Saknas medier i stora delar av landet

Kartläggningen visar också att det i 11 av landets 34 provinser helt saknas medier.

– Lokala medier har helt enkelt inte de pengar som behövs för att kunna jobba. Sen är det ju säkerhetsproblematiken där journalister inte vet vad den lokala talibanledaren tycker och tänker om ens journalistik och där man hela tiden självcensurerar sig, säger Erik Halkjaer.

Han menar också att ett överhängande hot om våld från talibanregimen och lokala krigsherrar kan ha en del i att många journalister inte längre vågar arbeta.

– Vi har räknat till minst 30 attacker mot journalister under året i landet och då finns det också ett stort mörkertal, säger Erik Halkjaer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.