EU:s utrikeschef Federica Mogherini Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

EU kräver att Venezuela släpper gripna journalister

Uppdaterad
Publicerad

EU kräver att Venezuela omedelbart släpper de tre utländska journalister samt deras chaufför som gripits i landet. Journalisterna arbetade för den spanska nyhetsbyrån EFE när de greps.

– Vi är fast övertygade om att alla journalister bör få göra sin plikt och utöva sina rättigheter i sitt arbete, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i samband med ett utrikesministermöte i Bukarest.

Den colombianske fotojournalisten Leonardo Muñoz och hans chaufför José Salas greps på onsdagsförmiddagen när de rapporterade från en demonstration mot Venezuelas regering.

Några timmar senare greps två andra EFE-journalister, spanjorskan Maurén Barriga Vargas och Gonzalo Dominguez Loeda från Colombia, vid sitt hotell, enligt Nélida Fernández som är EFE:s chef i Caracas.

Kräver att de släpps

Spaniens regering fördömer också gripandet och kräver att journalisterna omedelbart släpps.

”Regeringen uppmanar återigen venezuelanska myndigheter att respektera lagen, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter av vilka pressfriheten är en central del”, lyder ett uttalande från spanska UD.

Tidigare i veckan greps två chilenska journalister och utvisades från landet. Enligt franska diplomatkällor har även två franska journalister gripits och den franska ambassaden arbetar nu för att få dem frigivna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.