Artikel 13 slår fast att sajter med användare ska se till att upphovsrättsägarnas verk inte sprids – till exempel genom att använda ett filter som gör att man inte kan ladda upp material man inte äger upphovsrätt till, som videoklipp och foton. Foto: TT

EU-utskott säger ja till omstridd upphovsrättslag

Uppdaterad
Publicerad

De omstridda förslagen om ändrad digital upphovsrätt inom EU – som kan innebära övervakande filter på stora sociala mediesajter – har röstats igenom i EU:s juridiska utskott.

”Uppladdningsfilter riskerar att slå undan benen på internet som vi känner det idag” skriver EU-parlamentarikern Max Andersson (MP), efter beskedet.

De omstridda tilläggen föreslås för att stärka upphovsrätten på internet, och röstades igenom det juridiska utskottet under onsdagen. Nu återstår ett beslut i EU-parlamentet senare i år, och därefter behöver förslaget även passera EU-kommissionen och ministerrådet innan det kan bli verklighet.

Artikel 13 slår fast att sociala medier ska se till att upphovsrättsägares verk inte sprids av deras användare – till exempel genom att använda ett filter som gör att privatpersoner inte kan ladda upp material man inte äger upphovsrätt till, som videoklipp och foton.

Artikel 11, det andra kraftigt omstridda förslaget, handlar om att skydda nyhetsmediers upphovsrätt och kan försvåra för kommersiella aktörer att sprida till exempel artiklar utan att källan tjänar pengar på detta. Det kan innebära en licensavgift för att länka till en nyhetsartikel – om du själv har intäkter från exempelvis reklam på ditt företags hemsida eller din personliga blogg.

”Överdrivet men viktigt”

Förslaget har av kritiker beskrivits som en ”länkskatt”, men varken EU-parlamentarikern Max Andersson (MP), som sitter i juridiska utskottet, eller den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, håller med om den beskrivningen, utan menar att förslaget gäller kommersiella aktörer.

-  Det är tydligt och klart att det handlar inte om länkar i sig, säger Gunnar Hökmark (M).

– Det finns som alltid överdrifter och direkta felaktigheter i debatter, men det är ett problem när det framstår som att EU beslutat att ta slut på internet. EU har inte beslutat något än så länge, förrän parlamentet har röstat, fortsätter han, och tillägger att det däremot är positivt att EU-frågor uppmärksammas och når medborgarna.

Han får medhåll från Miljöpartiets Max Andersson:

– Det är ju alltid så att folk tar i från tårna när de vill väcka uppmärksamhet, men om det här förslaget blir verklighet kan det få allvarliga konsekvenser, säger han.

– Det kan bli så att vanliga bloggare – som har annonser på sin sajt – får svårt att länka till nyhetsartiklar i svensk media. Sidor som idag länkar till nyheter kan behöva stänga ner, det var en effekt vi såg i Spanien när de införde en liknande lag.

De omstridda förslagen om skärpt upphovsrätt inom EU röstades igenom i det juridiska utskottet idag. Max Andersson (MP), röstade nej. Foto: TT/Fredrik Hjerling

Flodvåg av kritik

Intresset för den nya upphovsrättslagen har visat sig vara stort. Max Andersson säger att han aldrig upplevt ett lika omfattande engagemang i någon tidigare fråga. Han uppskattar att fått omkring 3000 mejl från privatpersoner, och säger att även kontakterna från lobbyister inom förlagsvärlden och musikindustrin har varit täta.

– Det här är den absolut största mejlkampanjen från medborgare som jag har sett under min tid i parlamentet. Den enorma mejlfloden som har vällt in från kritiska medborgare har också påverkat många parlamentariker att ta ställning mot artikel 11 och 13.

– Vad som är viktigt nu är att dessa parlamentariker också röstar för att hela parlamentet ska få chansen att rätta till det här. Det är den stora frågan, och jag är optimistisk.

Eftersom förslaget nu har röstats igenom EU:s juridiska utskott ska parlamentets plenum ta ställning i frågan, sannolikt redan i juli. Om det röstas ned där kommer parlamentet ta fram ett eget förslag. Såväl Max Andersson som Gunnar Hökmark tror att det kommer bli så.

– Förslaget röstades igenom med en väldigt tunn marginal, vilket är bra. Jag är därför övertygad om att det blir ett annat utfall i plenum. Moderaterna kommer inte acceptera förslaget som det står nu, däremot kommer vi arbeta för att förändra det, säger Gunnar Hökmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.