Det europeiska upphovsrättsdirektivet kan komma att tvinga sociala medieplattformer att införa filter för att radera exempelvis memes och videor som kan innebära ett upphovsrättsintrång. Foto: TT

Sociala medieplattformer kan tvingas att filtrera bort videor och memes

Uppdaterad
Publicerad

Sajter som Youtube, Facebook, Twitter och Reddit kan komma att tvingas att filtrera bland allt material som strider mot upphovsrättslagen för att undvika böter – om ett EU-direktiv som nu behandlas blir verklighet. Det kan resultera i att bilder, videor och memes som delas i sociala medier raderas.

Scenariot: Du delar en meme eller en parodisk video på din Facebook men plötsligt försvinner den i ett automatiserat filter – som tar bort allt upphovsrättsskyddat material från sajter där sådant kan spridas.

Det handlar om den så kallade artikel 13, en del i ett lagförslag som i dagarna ska färdigställas för att röstas om i Europa-parlamentet. Lagförslaget ska skydda kreatörers rättigheter på nätet.

Mycket kritiserat

Av kritiker har det kallats bland annat ”döden för memes”, då de bilder som man lagt text på kommer att kunna raderas, eftersom det innebär ett upphovsrättsintrång. Det är ju inte du som delar den roliga bilden eller videon som har upphovsrättsskyddat musik i sig, som äger rättigheterna. Men hur det ska gå till i praktiken när internetjättarna ska kontrollera materialet som delas kan bli svårt.

– Det är svårt att se hur företagen ska kunna kolla alla inlägg utan automatiska filter. Ingen har ju sett det färdiga förslaget än, men det innebär troligtvis att företagen riskerer dryga böter om de inte klarar att rensa bort det olagliga innehållet, säger Joel Westerholm, Sveriges Radios reporter som bevakar IT-frågor.

Kritikerna till förslaget, som alltså inte ens är färdigformulerat än, menar att yttrandefriheten på internet är hotad, att till exempel möjligheterna för att dela memes och parodier på verk försvinner och även att kreatörer som lägger upp egna verk, men med likheter av andras, kan få dem raderade.

Risk att filtren raderar för mycket

Enligt Joel Westerholm kan det uppstå problem med automatiska filter:

– Det är två saker som kan uppstå. När saker är fullt rimliga att dela, men samtidigt också bryter mot upphovsrätten, som till exempel om det handlar om kritik eller nyhetsgranskning där man måste visa vad det handlar om. Säg att en folkvald politiker beter sig illa på en bar och det spelas Britney Spears i bakgrunden – då kan det raderas av upphovsrättsliga skäl trots att musiken bara råkade vara med. Då finns en risk att yttrandefriheten stoppas.

– Det andra är att filter inte är perfekta. Om företagen riskerar böter kan det resultera i att de är extra försiktiga. Övernitiska filter kan göra att även lagligt material filtreras bort, säger Westerholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.