Den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia prisas av Publicistklubben postumt. Foto: Reuters/TT

Europarådet utser rapportör för att övervaka utredning om journalistmord

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländske politikern Pieter Omtzigt har utsetts till speciell rapportör av Europarådet för att övervaka utredningen efter mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia, skriver Times of Malta

Det var i oktober förra året som den undersökande journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia mördades i en bilbombsattack utanför sitt hem på Malta. Under många år var hon känd som en tuff granskare av korruptionen i hemlandet Maltas maktelit.

Nu har den mellanstatliga organisationen Europarådet utsett en speciell rapportör för att övervaka den pågående utredningen efter mordet.

– Det är väldigt viktigt att inte bara de som är skyldiga till mordet på Daphne Caruana Galizia, utan också de som beställde mordet, får sitt straff, sade Pieter Omtzigt vid utnämnandet, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.