Det politiserade Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Trots protester drar Eurovisionveckan nu igång med den första semifinalen inför finalen på lördag. Artisterna är på plats, men mindre ljus faller på de som inte deltar.

– Jag kallar Eurovision för Europas största val, säger historikern Dean Vuletic forskat på det Eurovision, och hur tävlingen och efterkrigstidens Europa hänger ihop.

Såväl artister som de nationella delegationerna på plats när Eurovisionveckan drar igång med den första semifinalen på tisdag. Men även om strålkastarljuset är riktat mot artisterna så har mycket kommit att handla om att tävlingen arrangeras i Israel och de politiska förvecklingar och uppmaningar om bojkotter tävlingen medfört.

Betydligt mindre ljus faller på de som inte deltar alls i tävlingen. Till exempel Ukraina som tidigare i år drog sig ur tävlingen efter en uppslitande och politiserad uttagning tidigare i år. 

Eurovision Song Contest 2019

– Jag kallar Eurovision för Europas största val. Men tävlingen har också tagits i beslag av en rad aktörer med olika politisk färg, från diktatorer till dragqueens, säger historikern Dean Vuletic som skrivit boken Postwar Europe and the Eurovision Song Contest.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet