Värdig ESC-vinnare. Men var det värt det? Foto: TT

Eurovision-kostnaderna skenar

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för Eurovision song contest i Köpenhamn skjuter i höjden. Tävlingen har sprängt sin budget med dryga 70 miljoner danska kronor, en utgift som skattebetalarna får stå för.

Det är Metroxpress som kommit över tävlingens preliminära räkenskaper och låtit tidningens ekonomer gå igenom uppgifterna.

I nuläget landar skattebetalarnas nota på nästan 100 miljoner danska kronor.

– Det är en alldeles för stor skillnad mellan den planerade budgeten och de faktiska siffrorna. Det är oprofessionellt. Det är en väldigt primitiv budget som ser ut att innehålla gissningar snarare än rimliga beräkningar, säger tidningens ekonom Lise Lyck.

Ledningen för tävlingens produktionsbolag, som ägs av Köpenhamns turistorganisation Wonderful Copenhagen, svarar i ett mejl till tidningen att tävlingen visserligen har överstigit sin budget men att slutnotan ännu inte är färdigräknad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2014

Mer i ämnet