Foto: Marco de Swart, Epa / TT

Eurovision song contest ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Efter många krismöten, spekulationer och oro stod det under onsdagen klart att årets upplaga av Eurovision song contest ställs in.- Med tanke på omständigheterna är det ett förståeligt och klokt beslut, säger Christer Björkman, Sveriges delegationschef i Eurovision song contest, till Kulturnyheterna.

Årets upplaga av Eurovision song contest skulle ha ägt rum den 12 maj i Rotterdam, men det har sedan en tid tillbaka varit oklart om tävlingen, på grund av coronavirusets spridning, skulle bli av.

I förra veckan infördes ett förbud mot folksamlingar större än 100 personer i Nederländerna som ett försök att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet gäller i första hand månaden ut, men kan komma att förlängas. Det skulle då komma att drabba Eurovision song contest.

Och under onsdagen stod det klart att världens största musiktävling nu ställs in.

– Det är med stor beklagan vi måste meddela att Eurovision song contest 2020 i Rotterdam ställs in, säger Eurovisions chef Jon Ola Sand.

”Eurovision song contest kommer tillbaka starkare än någonsin”

Arrangörerna skriver i ett pressmeddelande att de har utforskat många alternativ för att Eurovision cong contest ska kunna genomföras. På grund av begränsningarna som införts i och med spridningen av det nya coronaviruset har det dock inte varit möjligt.

– Vi beklagar situationen mycket. Men jag lovar att Eurovision song contest kommer tillbaka starkare än någonsin, säger Jon Ola Sand.

Han säger också att arrangörerna tillsammans med staden Rotterdam för ett samtal för se om tävlingen kan hållas i Rotterdam 2021.

”En 64 år gammal tradition är bruten”

För Sveriges räkning skulle The Mamas tävlat, och Christer Björkman, Sveriges delegationschef i Eurovision song contest, känner särskilt med trion som nu inte får äntra scenen i Rotterdam.

– Med tanke på omständigheterna är det ett förståeligt och klokt beslut som tagits. Samtidigt är det väldigt tråkigt för alla artister som nu inte får chansen att tävla, säger Christer Björkman, Sveriges delegationschef i Eurovision song contest, till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Jag känner såklart extra mycket med The Mamas som inte får stå på Eurovision-scenen. Dessutom är det väldigt olyckligt att en 64 år gammal tradition nu är bruten.

Christer Björkman uttrycker stort medlidande med arrangörerna som nu ställer in på grund av de rådande omständigheterna.

– Jag minns själv vilken lycka det var när vi vann i Baku och skulle få arrangera Eurovision på hemmaplan. För dem som har hållit på med det här sedan de vann i maj är det en personlig katastrof att deras livsverk inte blir av, säger Christer Björkman.

”Vi är otroligt ledsna”

The Mamas skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de har tagit emot beskedet med sorg, samtidigt respekterar de beslutet:

”Självklart är vi otroligt ledsna på ett personligt plan för att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling. Vi såg så otroligt mycket fram emot att få representera Sverige med Move. Vi hoppas att folk fortsätter att lyssna på vår låt med budskapet att vi gemensamt kan förflytta berg, något som känns extra relevant i dag då alla måste ta ansvar och göra det rätta. Våra tankar går också till arrangören av ESC som jobbat hårt i motvind”, skriver de i mejlet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.